VIJESTI

Federacija ponovo zakinula kantone

Na pomolu bura zbog raspodjele prihoda od PDV-a

A. DUČIĆ

6.1.2017

Federalno ministarstvo finansija, kako saznaje "Avaz", donijelo je Uputstvo za raspodjelu javnih prihoda od indirektnih poreza za kantone i općine, prema kojem su pojedini kantoni ponovo zakinuti, zbog čega bi, jednako kao i u 2016., moglo biti bure.

Podaci iz Uputstva govore o tome da je Sarajevski kanton dobio dvostruko više javnih prihoda od indirektnih poreza od Tuzlanskog, a skoro tri puta više od Zeničko-dobojskog kantona. Na posljednjem mjestu po učešću u javnim prihodima je Bosanskopodrinjski kanton, kojem pripada tek 1,69 posto od ovog kolača, i to čak manje nego za prošlu godinu.

jakub-suljkanovic

Suljkanović: TK zakinut za 1,3 miliona KM

Socijalne kategorije

Sanel Mušović (SBB), poslanik u Skupštini BPK i federalni delegat, kazao je za "Avaz" da će umanjenje po raspodjeli javnih prihoda osjetiti najugroženije kategorije u ovom kantonu. 

- To su borci, invalidi, šehidske porodice, socijalne kategorije, korisnici zdravstvenih usluga, ali i obrtnici i privrednici. Upitan je opstanak ovog kantona! Zar to nije nebriga i diskriminacija - upitao je Mušović, kazavši da bi BPK mogao biti zakinut za oko pola miliona KM.

Ministar finansija TK Jakub Suljkanović izjavio je za "Avaz" da je ovaj kanton dobio nešto niže prihode od PDV-a te je zakinut za oko 1,3 miliona KM.

- Ne znam jesu li predstavnici Federalnog ministarstva, kada su nam u novembru davali projekcije, već tada imali spremne ove koeficijente i je li to sastavni dio tih projekcija od 200,3 miliona KM za TK - istakao je Suljkanović.

On je napomenuo da je situacija još gora po kantone kada je riječ o Zakonu o dugu, zaduživanjima i garanciji u FBiH, prema kojem svi kantoni učestvuju u otplati vanjskog duga bez obzira na to jesu li zaduženi.

galijasevic

Galijašević: Nepravdu treba otkloniti

Nova formula

Premijer ZDK Miralem Galijašević (SDA) kazao je za "Avaz" da nisu zadovoljni načinom raspodjele javnih prihoda prikupljenih od PDV-a.

- Smatramo da se već duže vrijeme čini ta nepravda i znatan dio sredstava nije nam doznačen, iako bi, prema privrednim kretanjima u ZDK, trebao biti. Ovu nepravdu treba u narednom periodu otkloniti. Mora se naći nova formula za raspodjelu javnih prihoda - mišljenja je Galijašević.

Hadžimehanović: Kriterij nam je broj stanovnika u kantonima

Hajrudin Hadžimehanović, pomoćnik ministrice finansija FBiH za javne prihode, kazao je za "Avaz" da Upustvo za raspodjelu javnih prihoda za 2017. oslikava stvarni broj stanovnika u kantonima, što je objavio Federalni zavod za statistiku. Ističe da je taj kriterij ponovo uzet u obzir u izračunu koeficijenta raspodjele javnih prihoda.

- MMF je dao određene preporuke u vezi s novim principima raspodjele. Rok nam je do kraja prvog tromjesečja da utvrdimo varijantu ovog zakona o pripadnosti javnih prihoda s novim modelima raspodjele prihoda od PDV-a - istakao je Hadžimehanović.

Raspodjela prihoda za 2017. u procentima

  • 10,4 % USK 
  • 2,1 % PK 
  • 16,2 % TK 
  • 13,8 % ZDK 
  • 1,6 % BPK 
  • 9,8 % SBK 
  • 8,6 % HNK 
  • 3,7 % ZHK 
  • 29,2 % KS 
  • 4,02 % LK