VIJESTI

Rekli su nam da će ga ukopati tek kada donesemo 1.700 KM, a otkud nam?

Tužan kraj borca Armije RBiH Saliha Bajrovića, porodica ogorčena

E. Trako

5.1.2017

Tijelo Saliha Bajrovića četiri dana nalazilo se u sarajevskoj mrtvačnici. Nekadašnji borac Armije RBiH umro je 1. januara u Sarajevu, a dženaza bi mu trebala biti obavljena tek danas! Zbog izuzetno teške finansijske situacije, Bajrovićeva porodica nije imala od čega platiti dženazu i ukop.

Je li moguće

Jučer smo na poziv Dževada Halilovića, ratnog druga rahmetli Saliha, bili kod Bajrovića. Dočekale su nas Milada, Salihova supruga, kćerka Aida i unuka Ajla. U suzama.

- Rekli su nam da ga neće ukopati dok ne platimo 1.700 KM. Od čega?! Živjeli smo od Salihove panzije. Svi mi. Mi toliko para nemamo. U ratu sam znala ko je pucao s brda, ali me sada više boli što nas naši ubijaju u pojam – govori kroz suze Milada Bajrović.

Ona kaže da upravo zbog malih primanja nisu bili u mogućnosti plaćati članarinu ni pokopnom društvu ni Islamskoj zajednici.

- Jedva smo sastavljali kraj s krajem. Ali, ne mogu vjerovati da smo postali tako bezobzirni. Je li to moguće? Nikad neću zaboraviti kad su mi rekli: „Nema dženaze dok ne uplatite novac.“ Srce mi se steže – dodaje Milada.

porodica-rahmetlije-bajrovic-jan16-ak-12

Bajrović: Porodica nije imala od čega platiti dženazu i ukop

Njena kćerka Aida jedva govori, guše je plač, tuga i nepravda.

- Moj otac nije zaslužio ovo. Ali, eto, opet ima dobrih ljudi kao što je Dževad (Halilović, op. a.), pa su se svi uključili da pomognu. Bog sami zna koliko bi tijelo mog oca ostalo u mrtvačnici, jer mi taj novac nikada ne bismo skupile – govori Aida.

Skupili novac

Dževad je informaciju o smrti Saliha Bajrovića saznao od zajedničkog prijatelja.

- Nisam vjerovao da je moguće, da ne postoji način da se čovjek ukopa. Zar je novac toliki problem? Ne može čovjek više ni umrijeti u ovoj državi. Uspjeli smo skupiti novac. Obratio sam se i ministru za boračka pitanja u Vladi Kantona Sarajevo Muharemu Fiši. On je obećao da će novac uplatiti - dodaje Halilović.

Danas dženaza

Dženaza Salihu Bajroviću bit će obavljena danas na groblju Vlakovo. Od njega će se, uz porodicu, oprostiti njegovi ratni drugovi, komšije i prijatelji.