BIH

Irena Hadžiabdić: Prioritet je okončati izborni proces u Stocu

Predsjednica CIK-a

Semira DEGIRMENDŽIĆ

5.1.2017

Irena Hadžiabdić od 1. januara preuzela je dužnost predsjednice Centralne izborne komisije (CIK) BiH i na toj funkciji bit će naredni 21 mjesec. U intervjuu za „Avaz“ govori o prioritetima koje će na čelu CIK-a nastojati provesti. 

Za Hadžiabdić nema dileme da su neophodna poboljšanja i unapređivanje izbornog procesa u BiH, te najavljuje učešće i saradnju CIK-a s interresornim radnim grupama u zakonodavnim tijelima BiH koje će se baviti ovim pitanjima, a sve da bi CIK, kako kaže, što spremnije dočekao opće izbore 2018. godine. 

Raspored aktivnosti

Prvi radni dan na dužnosti predsjednice CIK-a je iza Vas. Jeste li već poredali prioritete u radu Komisije pod Vašim predsjedavanjem? 

- Prvi prioritet u radu CIK-a mora biti završetak izbornog procesa u općini Stolac, koji je 
prekinut 2. oktobra. Nadležne službe CIK-a već rade prijedloge u vezi s imenovanjem izborne administracije u toj općini, zatim planove u vezi s finansiranjem tih izbora i uopšte rasporeda aktivnosti koje bi trebale uslijediti kada su u pitanju izbori u tom gradu. 

Ono što zvanično treba uslijediti jeste odluka o imenovanju zamjenskih članova Općinske izborne komisije Stolac, a nakon toga i odluka o poništenju izbora u Stocu. 

Kada bi CIK mogao donijeti odluku o poništenju izbora u Stocu i utvrditi termin održavanja novih izbora u tom gradu?

- U ovom trenutku ne mogu reći konkretan datum kada će se to desiti, ali neka bitna pitanja u vezi s izborima u Stocu zasigurno će biti razmatrana na sjednici CIK-a naredne sedmice.

Posredni izbori

Osim Stoca, kada su u pitanju prošlogodišnji lokalni izbori u BiH, kakvi su još zadaci pred CIK-om? 

- Jedna od aktivnosti koju trenutno provodimo i koju još nismo završili jesu i posredni izbori za Gradsko vijeće Sarajeva i za Skupštinu Grada Istočno Sarajevo. Mi smo utvrdili rezultate tih izbora, ali još ih nismo potvrdili i nismo dodijelili mandate. Vjerovatno ćemo u narednim danima i to uraditi. 

Podržavamo uvođenje naprednih tehnologija

Izborno zakonodavstvo u BiH u konstantnom je procesu izmjena. Šta će CIK uraditi u vezi s tim? 

- Unapređivanje izbornog zakonodavstva, a kako bi bio unaprijeđen sam izborni proces, što smatram neophodnim i potrebnim, jedan je od najvažnijih ciljeva CIK-a. Mi ćemo u tom smislu i u narednom periodu kroz rad u interresornim radnim grupama, a i kroz rad i unapređivanju i izmjene naših podzakonskih akata, svakako dati svoj doprinos kako bismo što spremniji dočekali izbore 2018. 

Također, podržavamo i uvođenje naprednih tehnologija u izborni proces i CIK će i u tom segmentu u okviru svojih nadležnosti dati maksimalan doprinos.