REGION

Kod Ljubljane osvanuo grafit "Allahu Akhbar"

Policija saopćila da prikuplja informacije o događaju

Redakcija

5.1.2017

Slovenska biskupska konferencija i Islamska zajednica Slovenije osudili su u utorak kao provokaciju i vandalizam grafit osvanuo na zidu kapelice Svete Sobote na Šmarnoj Gori blizu Ljubljane, popularnome izletištu, što su snimili izletnici i upozorili policiju.

Na jednom od vanjskih zidova kapelice izletnici su u ponedjeljak pronašli poruku ispisanu velikim latiničnim slovima "Allahu akhbar", a na drugome "Sharia", što su neki protumačili kao islamističku poruku i prijetnju slovenskim kršćanima. 
  
Moguće je, međutim, da je riječ o vandalizmu koji na vjerskim objektima u Sloveniji i nije tako rijetka pojava, navode mediji. 
  
Policija je saopćila da prikuplja informacije o događaju koji je javnost osudila.

Prva je reagirala Islamska zajednica Slovenije koja je u saopćenju oštro osudila navedeni vandalizam kao neprihvatljiv i dodala da od policije očekuje otkrivanje počinitelja. 
  
Slovenska biskupska konferencija navela je da se radi o činu usmjerenom protiv vjerske tolerancije i postupku koji državni organi trebaju istražiti i sankcionirati. 
  
Neki desni portali i udruženja u činu na Šmarnoj Gori vide dokaze o navodnom rastu radikalizacije slovenskih muslimana, uglavnom doseljenika iz Bosne i Hercegovine.