GLOBUS

Kongres započeo istragu o ruskom hakiranju

Sukob demokrata i republikanaca

(Fena)

5.1.2017

Američki visoki obavještajni zvaničnici danas će svjedočiti u Kongresu o navodnim hakerskim napadima Rusije tokom kampanje za predsjedničke izbore 2016. godine, iako je novoizabrani predsjednik Donald Trump izrazio sumnje u nalaze obavještajnih agencija da je Moskva naredila te napade, piše Reuters.

Saslušanja se održavaju dan prije nego što Trump treba primiti informacije šefova obavještajnih agencija o hakerskim napadima koji su bili usmjereni protiv Demokratske stranke.

Trump će oko ovog pitanja najvjerovatnije ući u sukob sa Demokratama i nekim Republikancima u Kongresu, od kojih su mnogi na oprezu oko Moskve i ne vjeruju Trumpovim pohvalama na račun ruskog predsjednika Vladimira Putina i naporima da se poprave odnosi između SAD-a i Rusije.

Očekuje se da će se direktor Nacionalne obavještajne agencije James Clapper, direktor Nacionalne sigurnosne agencije Mike Rogers i Podsekretar za obavještajne službe u američkom ministarstvu odbrane Marcel Lettre pojaviti pred senatskim Odborom za oružane snage na čijem čelu je Republikanac John McCain, glasni kritičar Vladimira Putina.