GLOBUS

Novi detalji masakra u Istanbulu: Turci sada ne vjeruju da ISIS stoji iza napada

Zamjenik premijera Turske optužuje

Redakcija

5.1.2017

Novogodišnji masakr u Istanbulu u kojem je život izgubilo 39 osoba je pripremljen i izveden “previše profesionalno”, smatra zamjenik premijera Turske Numan Kurtulmus, pa on ne isključuje mogućnost da je ovaj teroristički čin podržan od strane stranih obavještajnih službi.

– Mišljenja sam da nije moguće da je počinilac ovakav napad izvršio sam, bez ičije pomoći. Napad djeluje kao da ga je izvršila neka strana obaveštajna služba. Sve ove činjenice se trenutno provjeravaju – istakao je Kurtulmus, prenosi “RT”.

Zamjenik premijera također upozorava da bi uz pomoć stranih obavještajnih službi i budući potencijalni napadači na Tursku mogli da pobjegnu bez problema.

– Ukoliko teroriste podržava neka organizacija koja ima špijunske kapacitete, oni mogu da sprovedu terorističke napade na načine na koje naše bezbjednosne snage možda ne mogu ni da razmišljaju – dodao je Numan Kurtulmus.

Podsjetimo, ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu je u intervjuu za agenciju Anadolija otkrio da je identitet napadača poznat policiji, piše “RT”.

Policija još traga za napadačem na noćni klub, a odgovornost za taj napad preuzela je Islamska država.

U napadu je ubijeno 39 osoba, a ranjeno skoro 70.