SARAJEVO

Privredni grad odlična prilika za mlade da pokrenu biznis

SKENDERIJA Nakon godina propadanja, Centar oživio i sve posjećeniji

F. SABLJICA

4.1.2017

Centar „Skenderija“ posljednjih mjeseci doživljava istinski preporod, a zahvaljujući dobroj poslovnoj politici mladog menadžmenta. Dom mladih redovno je pun, sve je više sajmova u dvoranama, a mnogo bolja situacija je i u Privrednom gradu, koji je donedavno bio skoro pust.

ida-pojata

Pojata: Posao za gluhonijeme

Povoljni uvjeti

Ekipa „Avaza“ jučer je posjetila Privredni grad, gdje je trenutno od 274 poslovna prostora zauzeto njih 210. U ovom centru posjetiocima se nude različite usluge i robe u radnjama s kompjuterskom opremom, ribomaterijalom, a tu su i kopirnice, galerije, butici...

Da bi Privredni grad radio punim kapacitetom, direktor „Skenderije“ Amer Kapo preostala 64 poslovna prostora odlučio je dati mladima. 

- Mladi do 30 godina mogu unajmiti prostor po cijeni od tri marke po kvadratu, plus troškovi režija. Za prva tri mjeseca rada za kiriju trebaju izdvojiti samo marku po kvadratu. Svi mladi mogu se prijaviti u „Skenderiji“, mogu otvoriti trgovinu, kancelariju ili nešto drugo što im je potrebno za njihov biznis - ističe Kapo.

Zbog dobrih uvjeta poslovanja i povoljne cijene kirije u Privrednom gradu, firma „Dess“ otvorila je fabriku šivenja radnih uniformi. 

- U januaru prošle godine imali smo samo jednog zaposlenog, a sada već imamo 18 radnika. Ali bitno je reći da zapošljavamo 13 osoba s invaliditetom. To su uglavnom gluhonijemi, a zaposleni su na poslovima šivenja - rekla nam je direktorica Ida Pojata.

tina-cengic

Čengić: Vlada pozitivna klima

Hasiba Efendić, koja je gluhonijema, zahvalna je svojoj firmi, kao i Upravi „Skenderije“, jer su im omogućili da rade. 

Uvjetima i sve većom posjećenošću u Privrednom gradu zadovoljna je i Tina Čengić, vlasnica frizerskog salona. 

Ima potencijala

- Mnogo smo uložili i vjerujemo da će „Skenderija“ ponovo biti puna, ima potencijala. To potvrđuje i pozitivna klima u Privrednom gradu, ali i potezi menadžmenta. Dok je trajala obnova platoa, naprimjer, nama su umanjili kiriju za 50 posto, što dovoljno govori o njihovoj osjetljivosti - kazala je Čengić.

privredni-grad-siv

Radnice „Dessa“ jučer na poslu

Obnova fasade

- Prvi sajmovi u ovoj godini planirani su za mart, april i maj. Prvi će biti sajam namještaja u martu, a u „Skenderiju“ vraćamo i sajam automobila, koji će biti u maju. Zbog snijega je obustavljena obnova platoa, a ostali su još neki sitni radovi. Ove godine planiramo i vanjsko uređenje Centra, odnosno obnovu fasade - ističe Kapo.