REGION

Mesića deložirala država: Bivši predsjednik Hrvatske iseljen iz ureda u Zagrebu

Ustavnom sudu žalio se bez uspjeha

(D. K.)

4.1.2017

Kao što je i najavljeno, Ministarstvo državne imovine preuzelo je danas zgradu u kojoj je ured bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića. Mesić se obratio i Ustavnom sudu Republike Hrvatske, no njegov prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti nije prihvaćen.

Tako je danas obavljena primopredaja zgrade, a saopćenje Ministarstva državne imovine prenosimo u cjelosti:

"Ministarstvo državne imovine preuzelo je danas, u srijedu, 4. januara 2017. zgradu bivšeg ureda bivšeg predsjednika Republike Hrvatske u Grškovićevoj 13 u Zagrebu.

Podsjećamo, nakon što je izgubio pravo da kao bivši predsjednik Republike Hrvatske koristi ured na teret državnog budžeta izmjenama Zakona u maju prošle godine, Mesić se za zaštitu svojih prava obratio Ustavnom sudu Republike Hrvatske.

Ustavni sud je na sjednici održanoj 6. decembra 2016. odbio prijedlog Mesića o pokretanju postupka ocjene ustavnosti navedenih izmjena Zakona.

Nakon toga, Ministarstvo je zaprimilo i Rješenje Ustavnog suda sa sjednice održane 22. decembra 2016. kojim je odbačena Ustavna tužba i prijedlog za odgodu ovrhe, koje je Mesić podnio uz prijedlog za ocjenu ustavnosti.

Preuzimanjem zgrade, Ministarstvo državne imovine će temeljem iskazanog interesa i potreba korisnika državnog budžeta, odlučiti o njenoj daljnjoj namjeni".

Još u decembru iz Ministarstva državne imovine o daljnjoj su namjeni rekli: "U pogledu daljnjeg korištenja zgrade u Grškovićevoj, potrebno je sagledati njene kapacitete za moguće nove korisnike, odnosno njihove potrebe, kako bi njena namjena bila što svrsishodnija".

Mesić će daljnje aktivnosti, kako je najavljeno, nastaviti iz manjeg ureda u prostorijama Saveza antifašističkih boraca, javili su hrvatski mediji.