GLOBUS

Rat demokrata i republikanaca: Trump podržao Assangea i odbacio tvrdnje o ruskom hakiranju!

Zakuhalo se

(M.M.)

4.1.2017

Donald Trump ponovo je u srijedu odbacio zaključke američkih obavještajnih službi o ruskoj umiješanosti u američke predsjedničke izbore, a podržao je WikiLeaks, iz kojeg tvrde da Moskva nije odgovorna za hakiranje e-mailova demokrata.

Novoizabrani američki predsjednik u srijedu ujutro oglasio se putem Twittera na temu hakiranja.

- Osnivač WikiLeaksa Julian Assange je rekao da je 14-godišnji tinejdžer mogao hakirati (Johna) Podestu - pa zašto je onda demokratska stranka bila tako nemarna? Assange je također rekao da mu Rusi nisu dostavili informacije - napisao je Trump.

Američke obavještajne službe, ali i privatne kompanije za informatičku sigurnost koje su a priori nezavisne, tvrde, ali zasad za to ne iznose i dokaze, da su tajni podaci iz elektronske pošte Johna Podeste, koji je bio direktor kampanje demokratske kandidatkinje Hillary Clinton, procurili iz Moskve.

Sadašnja američka administracija vjeruje da je svrha objave privatne korespondencije demokrata putem WikiLeaksa bila favorizirati Trumpa kako bi pobijedio na izborima.  

Bijela kuća te je navode shvatila ozbiljno i poduzela je oštre sankcije tako da su protjerali 35 ruskih diplomata iz SAD-a.

Predsjednik Barack Obama je zatražio izvještaj obavještajnih služba o hakiranju podataka i želi da bude objavljeno prije 20. januara kada on odlazi s dužnosti. 

Trump je odbacio i zaključke centralne obavještajne agencije (CIA) kazavši da su tvrdnje o hakiranju iz Moskve objavili isti oni analitičari koji su svojevremeno tvrdili da Irak posjeduje oružje za masovno uništenje što se pokazalo netačnim.