BIH

SIPA pretresala u Maglaju: Pronađen arsenal naoružanja

Privedeno jedno lice

Redakcija

4.1.2017

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su u petak (30.12.2016. godine) izvršili pretres na jednoj lokaciji u Maglaju.

Poduzimajući pojačane aktivnosti u cilju sprečavanja i otkrivanja terorističkih prijetnji u saradnji sa Obavještajno-bezbjenosnom agencijom BiH, a po naredbi Suda BiH i pod nadzorom Tužilaštva BiH, izvršen je pretres stambenog objekta, zbog postojanja osnova sumnje da je lice koje koristi isti počinilo krivično djelo neovlašten promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne namjene, saopćeno je iz SIPA-e.
 
Prilikom pretresa pronađeni su i privremeno oduzeti slijedeći predmeti: punjenje za protivtenkovsku nagaznu minu, dvije ručne bombe, sporogoreći štapin dužine 10 m sa detonatorskom kapislom, detonirajući štapin dužine 1m, dvije protivpješadijske mine „PPM3“  sa eksplozivnim punjenjem bez upaljača, jedno eksplozivno punjenje za protivpješadijsku minu i 17 metaka kalibra 7.62 mm.

Po okončanju pretresa, lice koje koristi navedeni objekat, privedeno je u službene prostorije SIPA-e, zbog uzimanja izjave u svojstvu osumnjičenog lica.
 
Policijski službenici SIPA-e će nastaviti preduzimati istražne mjere i radnje  u cilju dokumentovanja navedenog krivičnog djela.