VIJESTI

Crnadak: Zašto vlast RS-a nije objavila rezultate referenduma?

Ministar vanjskih poslova BiH

Fena

4.1.2017

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak (PDP) smatra da je ispravna odluka Ministarstva odbrane BiH da se odobriti učešće jednog broja pripadnika Oružanih snaga BiH na ceremonijalnim aktivnostima 8. i 9. januara 2017. godine u Banjoj Luci.

- Ta odluka je u skladu s zakonom i jedina je koja se i mogla donijeti, jer bi sve drugo bilo potpuno pogrešno. Drago mi je da će Oružane snage BiH-Treći pješadinski puk (RS) učestvovati u obilježavanju Dana RS-a i posebno u polaganju vijenaca, jer bi taj događaj bio nezamisliv bez njihovog prisustva. Zato mislim da se radi o dobroj odluci – rekao je Crnadak Feni.

Ukazao je i da je u javnosti RS-a prisutna ogorčenost i nezadovoljstvo jer još uvijek nisu objavljeni rezultati u septembru provedenog referenduma o 9. januaru kao Danu RS-a, koji je kao neustavan osporio Ustavni sud BiH.

- Iako je 99 posto građana koji su izašli na referendum podržao taj datum, vlast u RS-u ni tri mjeseca nakon toga nije objavila njegove rezultate. U takvoj situaciji, kada još uvijek nisu objavili rezultate referenduma, dobra je vijest učešće pripadnika Oružanih snaga BiH 8.i 9. januara u Banjoj Luci – rekao je Crnadak.

Ministarstvo odbrane BiH najavio je danas da će odobriti učešće Vojnog orkestra Oružanih snaga BiH – bend Banja Luka, na ceremonijalnim aktivnostima 8. i 9. januara 2017. godine, između ostalog na odavanju počasti i polaganju vijenaca palim borcima VRS, NOR-a i civilnim žrtvama rata.