BIH

Vikićevi specijalci spremaju proteste

PODRŠKA HEROJU Ako Sud BiH bude potvrdio optužnicu

F. VELE

4.1.2017

Pripadnici Udruženja veterana Odreda policije "Bosna" spremaju proteste u znak podrške Draganu Vikiću ako Sud BiH potvrdi optužnicu protiv ratnog komandanta ove jedinice i heroja odbrane Sarajeva i BiH. Vikić, bivši ministar unutrašnjih poslova RBiH Jusuf Pušina i drugi optužnicom Tužilaštva BiH terete se za ratne zločine nad pripadnicima JNA u sarajevskom Velikom parku.

Brojna odlikovanja 

Protesti bi trebali biti održani ovog mjeseca, a Vikićevi borci ponudili su nekoliko opcija za mjesto okupljanja, među kojima su "čuveni" trotoar ispred Predsjedništva BiH te Trg BiH. Veliki broj građana na društvenim mrežama podržao je okupljanja. 

Samir Čajić Čaja, jedan od „vojnika sreće“ iz ratnog videospota Dine Merlina, komandir tima Specijalne jedinice MUP-a Republike BiH, kasnije Odreda policije "Bosna", potvrdio je za "Avaz" da su planirana protestna okupljanja u znak podrške Vikiću. Formirano je radno tijelo koje će pratiti i koordinirati situaciju tokom ovog slučaja. Iste večeri nakon podizanja optužnice u Domu policije okupilo se više od stotinu veterana specijalaca koji su već tada dali nesebičnu podršku svom komandantu i najavili mirno protestno okupljanje.

specijalne-jedinice-odreda-policije-bosna

Vikić i Čajić: Čvrsta podrška

- Nismo detaljno razmatrali gdje i kada, ali sigurno ćemo okupljanjima pružiti podršku Draganu Vikiću. Mi smo uznemireni i povrijeđeni ovim činom neosnovanog uvlačenja našeg komandanta, pa samim tim i naše Specijalne jedinice MUP-a RBiH, u cijelu priču o Velikom parku. Dakle, pogodilo nas je sve ovo i maksimalno šokiralo. Naša je jedinica  kolektivno i pojedinačno borbena jedinica s najviše odlikovanja u OSRBiH - govori Čajić.

Čuvali čast

Veterani su se okupili 30. decembra 2016. u Domu policije, gdje su održali prošireni sastanak upravnih odbora i skupštine Udruženja veterana Specijalaca kojima je komandovao Vikić. Podršku su im pružili odred veterana MUP-a OSP "Lasta". Do kasno uvečer raspravljalo se o, kako kažu, „montiranoj optužnici mračnih sila koje bi imale višestruku korist i interes da se ponize i obeščaste komandant Vikić i ministar Pušina". 

- Specijalna jedinica BiH, multietničkog sastava, cijeli se rat borila da odbrani narod i BiH od uništenja te da sačuva osnovne civilizacijske vrijednosti. Borili smo se protiv mnogostruko brojnijeg, opremljenijeg i neusporedivo naoružanijeg neprijatelja. Nismo se bojali i čuvali smo čast bosanskih specijalaca. Najbolji među nama to su platili najvišom cijenom - navodi se u saopćenju Veterana policije Odreda "Bosna".

Zašto počinioci nisu u optužnici?!

Čajić kaže da će Vikićevi saborci dati maksimalnu podršku u razotkrivanju nalogodavaca i počinilaca u svirepom višestrukom ubistvu u Velikom parku. 

- Zločin je počinjen u blizini Doma policije i to je jedina poveznica s nama. Zna se nekoliko osumnjičenih počinilaca, ali neki osumnjičeni nisu uopšte na optužnici. Zašto?! Mi iz bivše SJ MUP RBiH-PTDV ODRED "Bosna" većinom smo posredni svjedoci koji su se našli nedugo po uočenoj rafalnoj i pojedinačnoj pucnjavi. Uredno smo detektovali zatečene na licu mjesta, događaj je prijavljen, policija Centra službi bezbjednosti je dolazila i dalje to nije bila naša nadležnost. Mi smo borbena specijalna policija i ne bavimo se istragama - ističe Čajić.

Uplitanje politike

U saopćenju Odreda "Bosna" podvukli su da se zna ko su egzekutori iz Velikog parka i da su utoliko više zaprepašteni nepravednim optužbama prema njihovom komandantu. 

- Ubijeđeni smo da će i sada, kao i ranije, Vikić odbraniti svoje dostojanstvo, jer to je čovjek koji se ne boji borbe, a mi ga maksimalno podržavamo. Podržavamo istinu, pravdu i nadamo se da će pravosuđe prepoznati uplitanje politike i držati se etikete prava - naveli su.