GLOBUS

ISIS objavio rat Turskoj: To je muslimanska zemlja čiji su se vladari okrenuli protiv islama

Preuzeli odgovornost za napad u Istanbulu

(M. M.)

3.1.2017

Turska vojska započela je s provođenjem velike operacije na tlu Sirije protiv ISIS-a u kojoj su već zabilježeni značajni gubici. Teroristički napad u Istanbulu objava je rata na Turskoj od strane samoproglašane Islamske države, piše The Independent.

Šesnaest vojnika ubijeno je prošle sedmice na vanjskim rubovima grada al-Bab, a još su dvije specijalne jedinice zarobljene te su vojnici živi spaljeni od strane terorista. ISIS, čini se, nema namjeru stati te planira uzvratiti Turskoj s ciljem vraćanja džihada u samo srce Turske.

Posljednjih nekoliko mjeseci zaustavljen je velik broj boraca ISIS-a koji su, naoružani do zuba, pokušali iz Sirije preći u Tursku. Krvoproliće koje se odvija na obje strane granice dodatno su zakomplicirali turski zračni napadi pokrenuti nakon napada u noćnom klubu Istanbulu u kojem je smrtno stradalo 39 osoba.

Ebu Mutassim, čovjek koji je prebjegao ISIS-u je rekao kako među džihadističkim vodstvom raste mržnja prema Turskoj.

- To je muslimanska zemlja čiji su se vladari okrenuli protiv islama, udružuju se s Amerikancima i Rusima - rekao je za The Independent.

- Oni su postali glavni neprijatelj Daesha (ISIS-a) koji je objavio rat Turskoj - dodao je Ebu Mutassim.

ISIS je preuzeo odgovornost za krvavi napad na noćni klub Reina u Istanbulu koji je izveden tokom novogodišnje noći, a u kojem je ubijeno 39 osoba.

- Herojski vojnik halifata izveo je napad na najpoznatiji noćni klub u Istanbulu u kojem su kršćani slavili svoj paganski praznik. Napad je izveden po nalogu vođe Abu Bakr al-Bagdadija - objavio je ISIS.