VIJESTI

Za izradu studije gradnje toplovoda 270.000 KM

Mjere Fonda za zaštitu okoliša FBiH za čistiji zrak

E. Trako

4.1.2017

Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH uključio se u borbu protiv zagađenja i izdvojio 270.000 maraka kojim je sufinansirana izrada studije izvodivosti za gradnju generacijskog projekta toplovoda Kakanj - Sarajevo i Kakanj - Zenica.

Iz ove institucije, kojoj je primarni cilj prevencija zagađenja, dolaze pozitivni signali kada je riječ o mjerama i projektima koji se bave zaštitom okoliša.

Važni projekti

S obzirom na to da je u posljednje vrijeme aktuelan problem aerozagađenja, Fond je niz mjera koje bi pospješile okoliš u većim gradovima.

Jedna od njih je i sufinansiranje toplovoda, što Fuad Čibukčić, direktor ove institucije, smatra odličnim rješenjem za glavni grad BiH. Studija je pokazala ekonomsku i društvenu opravdanost, a stručnjaci smatraju da bi postojeći blokovi TE Kakanj mogli grijati glavni grad BiH.

- Fond smatra da je gradnja toplovoda Kakanj – Sarajevo dobro rješenje za smanjenje aerozagađenja, uz, naravno, uvođenje i drugih neophodnih mjera - kaže Čibukčić za naš list.

cibukcic-11

Čibukčić: Dobro rješenje

Osim toga, Fond sufinansira uspostavu mreže stanica za praćenje kvaliteta zraka Federalnog hidrometeorološkog zavoda kroz popravku i nabavku novih analizatora i osposobljavanje laboratorija za analizu lebdećih čestica.

- Jedan od strateški važnih projekata je i finansiranje Studije mogućnosti uvođenja prirodnog gasa u saobraćaj, s naglaskom na gradske autobuse - dodaje Čibukčić.

Neki od projekata koji se bave zaštitom zraka u urbanim sredinama, koje je pripremio tim Fonda za zaštitu okoliša , jesu uvođenje električnih vozila u gradski saobraćaj, korištenje alternativnih goriva, ekonomičnije i ekološki prihvatljivije korištenje goriva.

U smislu povećanja energetske efikasnosti u javnim objektima, Fond omogućava smanjenje potrošnje energije i smanjenje emisija prašine, što je u Sarajevu provedeno u objektima zgrade Općine Novo Sarajevo, Pozorišta mladih, Doma za nezbrinutu djecu Bjelave.

Kućna ložišta

Što se tiče plana prijedloga mjera za čišći zrak i zdravije okruženje, iz ove institucije nastoje insistirati kod nadležnih institucija na sistemskim mjerama kao što je kontrola na tehničkim pregledima.

Dalje, potrebno je naglašavati potrebu za sistemskim i sveobuhvatnim rješenjima kroz prostorno planiranje, regulacijske planove, savremena saobraćajna rješenja, rješavanje pitanja nelegalne gradnje, kontrole kvalitete goriva u kućnim ložištima i motornim vozilima.

Prijedlozi mjera za čistiji zrak

Inovativna tehničko-tehnološka rješenja u saobraćaju
Prostorno i urbanističko planiranje radi poboljšanja kvaliteta zraka (rješavanje problema malih ložišta u urbanim sredinama, projekti sadnje parkova, proširenje mreža biciklističkih staza)
Povećanje protoka saobraćaja
Studije postojećeg stanja javnog saobraćaja u gradovima
Studije uvođenja biogoriva i plina u javni gradski saobraćaj