BIH

Trebamo razgovarati sa Srbijom, ali ne stvarati savez Srba i Bošnjaka

Prof. dr. Husnija Kamberović za "Dnevni avaz"

F. VELE

3.1.2017

 

Nakon što su predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i premijer Srbije Aleksandar Vučić na susretu krajem 2016. ocijenili kako su dobri odnosi između Srba i Bošnjaka od suštinskog značaja za očuvanje mira i stabilnosti u regionu, ali i sveukupni napredak ekonomija zapadnog Balkana, o toj inicijativi detaljno smo razgovarali s poznatim bh. historičarom Husnijom Kamberovićem, redovnim profesorom na Filozofskom fakultetu u Sarajevu i naučnim savjetnikom na Institutu za historiju u Sarajevu.

Srbi i Hrvati

- Razgovori sa Srbijom (ili „sa Srbima“) za nas u Bosni i Hercegovini su nužni, ali se pri tome treba čuvati od prevelikih očekivanja. Ne smijemo zbog toga što neko ističe tezu o tome da su odnosi Bošnjaka i Srba ključni za regionalnu stabilnost u startu povjerovati u tu priču, jer ona može imati i neke sasvim druge, po nas negativne posljedice. Meni se čini da bi bilo korisno imati u vidu historijsko iskustvo da su za stabilnost u regionu puno važniji srpsko-hrvatski nego srpsko-bošnjački odnosi. Ne smijemo se uljuljkati u uvjerenju da smo mi, Bošnjaci, toliko važan faktor regionalne stabilnosti - kazao je Kamberović. 

On za Avaz.ba ističe kako takve razgovore svakako treba otvoriti, ali da su pri tome važne dvije stvari: 

- Prvo, ne treba tim razgovorima unaprijed pridavati nikakav historijski značaj, jer sami razgovori nisu u stanju riješiti nepovjerenje koje se u odnosima između Srba i Bošnjaka gomilalo posljednjih decenija. Uspostavljanje boljih odnosa i povjerenja je proces koji će dugo trajati i ove razgovore, u koje mi moramo ući, samo treba razumjeti kao početak tog dugog procesa. Razgovore moraju voditi i politički predstavnici, ali i privredne i akademske elite. Drugo, ti razgovori ne smiju biti okarakterizirani kao okretanje Bošnjaka ka nekom novom savezu sa Srbima. A vidimo da se u nekim krugovima ti razgovori, koji još nisu ni počeli, upravo tako doživljavaju - naglasio je profesor Kamberović.

Regionalni dijalog

Nadalje, ističe da je ovo "važno ne samo zbog prilično zaoštrenih odnosa koji su sada na površini u odnosima između Srbije i Hrvatske, nego zbog toga što razgovori, ukoliko bi krenuli u tom pravcu, ne bi bili u interesu Bosne i Hercegovine i Bošnjaka". 

- Naše političke, privredne i akademske elite moraju u svim tim razgovorima voditi računa o cjelini naših interesa, a to znači da ne bi trebalo razgovore usmjeriti samo u jednom pravcu (razgovori sa Srbima odnosno Srbijom) nego otvoriti regionalni dijalog, koji se može odvijati u fazama, i unutar toga tražiti najbolja rješenja koja nama odgovaraju. Samo takva otvorenost može biti u našem dugoročnom interesu - zaključio je Kamberović.