GLOBUS

Finska slavi stogodišnjicu nezavisnosti od Rusije

Proslava će kulminirati 6. januara

Fena

3.1.2017

Program za djecu u Nacionalnoj operi otvorio je manifestacije u Finskoj kojima se obilježava stogodišnjica nezavisnosti od Rusije.

Proslave će kulminirati 6. januara, dana kada je finski parlament proglasio nezavisnost 1917.

U subotu je održan svečani koncert, skupa s vatrometom iznad Helsinkija kojim se obilježio dolazak Nove godine. Zgrada finskog ministarstva vanjskih poslova bila je obasjana u tami plavim i bijelim bojama nacionalne zastave.

Tokom 2017. godina održat će se stotine dešavanja u nordijskoj zemlji od 5,5 miliona ljudi - od filmova, plesnih zabava i dešavanja povezanih s okolišem do koncerata i aktivnosti povezanih sa slavnom finskom tradicijom saune.

Vlada je namijenila 19 miliona eura za manifestacije, uključujući i novi nacionalni park - četrdeseti u toj zemlji - koji će biti otvoren u junu, naglašavajući ljubav Finaca prema prirodi. Finske vlasti također tvrde da će njihova zemlja postati prva u svijetu koja će imati svoj zvanični dan zastave za svoj okoliš 26. augusta - također u okviru prosalava stoljetnice nezavisnosti.

Očekuje se da se nordijske kraljevske porodice i politički čelnici okupe u Helsinkiju kako bi proslavili stoljetnicu u junu.

Nakon 700 godina švedske vladavine, regija poznata kao Finska služila je kao bojno polje u rusko-švedskim sukobima i pala je u ruske ruke 1809. Njoj je, ipak, kao autonomnom vojvodstvu Ruskog carstva dopušteno da se politički razvija, što je na kraju dovelo i do proglašenja nezavisnosti u haosu koji je pratio rusku revoluciju 1917.

Finska dijeli 1.300 kilometara dugu granicu s Rusijom. Predsjednik Vladimir Putin u petak je čestitao Finskoj na stoljetnici nezavisnosti u telefonskom razgovoru s finskim predsjednikom Sauli Niinistom. Također je novoizabrani američki predsjednik Donald Trump poželio Fincima  sretnu stogodišnjicu nezavisnosti u decembru, prenosi AP.