LIFESTYLE

Bio van svog vremena: Ovo je Hitlerov tajni arsenal oružja koji je užasavao saveznike

Konačno otkriveno

(Al. Ti.)

3.1.2017

Hitlerov veliki plan osvajanja svijeta nije zasnovan samo na ludim maštanjima, za taj je ambiciozan cilj zaposlio neke od najboljih inženjera i tehnologa tog doba, čiji je zadatak bio stvoriti sofisticiranu tehnologiju desetljećima prije svog vremena.

Stručnjaci su tajno razvijali neke od najnaprednijih oružja koji su detaljno opisani u časopisu Oružja Drugog svjetskog rata autora KM Leea, prenosi Express.

Pogledajte dio tajnog i ubojitog oružanog arsenala nacista:

Bombarder Horten Ho 229

war-1

Mogao je prenijeti i do jedne tone naoružanja, a letio je na visini od 1500 m pri brzini od 970 kilometara na sat. Ovaj bombarder odlikuju dva turbo mlazna motora, dva topa i rakete R4M. Prvi je let napravio 1944, a poznat je i kao prvi "nevidljivi avion".

Iako je na njegovu izradu utrošeno preko pola miliona tadašnjih njemačkih maraka, zbog brojnih tehničkih problema nije dugo letio, ali je zato poslužio kao inspiracija brojnim drugim nevidljivim avionima, poput današnjeg B-2 bombardera.

Fritz X radio navođena bomba

Ova je bomba bila preteča današnjih pametnih bombi. Težila je 1600 kilograma i u sebi je imala radio prijemnik te napredne repne komande uz pomoć kojih se navodila do cilja.

bomba-1

Američka ratna avijacija je izvijestila kako je Fritz X probijao oklope do dubine 60 cm, a mogao se bacati i s visine od 6000 metara do kojih protuzračna odbrana tog doba nije mogla doći.

Pogledajte video:

Već mjesec dana nakon što je bomba razvijena, testirana je kod Sardinije, gdje su nacisti potopili brod Roma u septembru 1943.

Mini tenk Golijat

Riječ je o samohodnoj mini s daljinskim upravljanjem čiji pogon su omogućavala dva elektromotora koja su kasnije zamijenjena onima na gorivo. Golijat je nosio između 60 i 100 kilograma teških eksploziva, a cilj mu je bilo razbijanje obrambenih pozicija neprijatelja.

mini-tenk-1

Nacisti su tokom rata napravili više od 7000 Golijata i time su usmjerili razvoj oružja na daljinsko upravljanje.

Pogledajte video:

Avion na raketni pogon

Messerschmitt Me 163 Komet bio je čudi njemačke vojne tehnologije s brzion od 1130 kilometara na sat, čak 500 kilometara brže nego što je tada letio najbrži američki avion.

plazni-avion-1

Tokom rata proizvedeno je više od 300 takvih aviona koji su bili opremljeni s dva topa od 30 mm, a njihova je brzina bila i prednost i mana - bili su dovoljno brzi da izbjegnu gađanje saveznika, ali prebrzi da pogode vlastite ciljeve.

Pogledajte video: