SARAJEVO

Od petka do danas zabilježeno 10 lomova i 30 uganuća

Povećan broj pacijenata u Hitnoj pomoći

A. T.

3.1.2017

Broj pacijenata u Hitnoj pomoći znatno je povećan tokom praznika i produženog vikenda. To nam je potvrdila i direktorica Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS Sena Softić-Taljanović kazavši da je broj pacijenata u porastu od petka.

- To je očekivan priliv pacijenata iz više razloga, kako zbog gostiju koji su došli u KS, a i zbog toga što su mnoge zdravstvene ustanove koristile praznike za odmor. Sa današnjim danom u Hitnu se obratilo više od 2.000 pacijenata. To su uglavnom oni koji po svojim zdravstvenim problemima ne pripadaju Hitnoj pomoći i koji nisu životno ugroženi – rekla je Softić-Taljanović.

Kada su u pitanju lomovi direktorica je kazala da je to za ovo doba godine uobičajeno s obzirom na niske temperature i poledicu.

- Najčešće se javljaju pacijenti sa uganućima skločnog zgloba, potom zbog tupih povreda ekstremiteta tokom pada. Zanemarljiv je broj preloma.  Od jutros smo imali jedan prelom podlaktice, i tri uganuća. A za ovih pet dana, od petka pa do danas u Hitnoj pomoći je zabilježeno 10 preloma i 30 uganuća. Građani se pridržavaju naših uputa i slabije se kreću i vrlo su pažljivi. Mi stalno preporučujemo da se prave sitni i kraći koraci zbog stabilnosti tijela jer je tada mogućnost pada manja – kazala je Softić-Taljanović.

Ističe da se dosta pacijenata javlja sa simptomima prehlade i temperaturom.