GLOBUS

Trump napao Kinu, iz Pekinga stiže kontraudarac

Novogodišnje prepucavanje

Redakcija

3.1.2017

Kina je danas reagovala povodom izjave izabranog predsjednika SAD Donalda Trumpa da ne pomaže oko sprječavanja Sjeverne Koreje da dođe do nuklearnog oružja, navodeći da je naporan rad Pekinga u nastojanju da osigura denuklearizaciju Korejskog poluostrva očigledan svima.

Portparol kineskog ministarstva vanjskih poslova Geng Šuang je na redovnoj konferenciji za novinare, također zatražio od SAD da priznaju osjetljivost tajvanskog pitanja nakon što je Trump ostavio otvorenom mogućnost sastanka sa tajvanskom predsjednicom ako ona posjeti SAD poslije njegove inauguracije, prenosi Reuters.

Trump je ranije nakon kritike na račun Sjeverne Koreje kritikovao i Kinu zbog toga što, kako je naveo, profitira od ekonomskih veza sa Sjedinjenim Državama, a ne želi da pomogne u sprječavanju Sjeverne Koreje da dođe do nuklearnog oružja, prenosi Tanjug.

- Kina koristi velike količine novca i bogatstva iz SAD u potpuno jednostranoj trgovini, a ne želi da pomogne sa Sjevernom Korejom. Baš lijepo! - napisao je Trump na svom Twitter nalogu, prenosi Reuters.

Od pobjede na izborima u novembru, Trump je više puta upućivao kritike na račun Pekinga, a razgovarao je telefonom i sa predsjednicom Tajvana koji Peking smatra svojom teritorijom.

On je prethodno također na Twitteru reagovao na tvrdnju sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una da je Pjongjang blizu probnog lansiranja interkontinetalne balističke rakete.

- Sjeverna Koreja tvrdi da je u finalnoj fazi razvoja nuklearnog oružja sposobnog da dosegne dijelove SAD. To se neće desiti! - napisao je Trump na ovoj društvenoj mreži.

Reuters je u nedjelju prenio da je Kim u govoru koji je prenošen na televiziji kazao da "istraživanje i razvoj najmodernije vojne opreme aktivno napreduju i pripreme za probno lansiranje interkontinetalne balističke rakete su u posljednjoj fazi".

Agencija je navela da je Sjeverna Koreja tokom 2016. izvršila ranije nezabilježeni broj testiranja balističkih raketa, ali da pojedini stručnjaci tvrde da je još daleko od razvijanja interkontinetalne balističke rakete sa nuklearnom glavom koja bi mogla da dosegne SAD.