BIH

Kreso namjeravala utjecati na izbor pravobranioca

REAKCIJE Mlađen Mandić iznenađen pismom predsjednice Suda BiH

S. D.

3.1.2017

Zamjenici pravobranioca BiH Mariofil Ljubić i Mlađen Mandić iznenađeni su činjenicom da je Meddžida Kreso, predsjednica Suda BiH, poslala pismo Vijeću ministara i Parlamentarnoj skupštini u kojem se žali na postupanje Pravobranilaštva, a da o eventualnom problemu na relaciji Sud BiH - Pravobranilaštvo BiH njih nije ni obavijestila.

Drugi cilj 

Mandić, koji je nedavno zbog odlaska pravobraniteljice Medine Vilić u penziju imenovan za v. d. pravobranioca, činjenicu da se Kreso žalila izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, naročito u vrijeme dok je proces izbora pravobranioca i dvojice zamjenika bio u toku, ocijenio je nekorektnom te je takav čin nazvao „čistim pokušajem miješanja u izbor pravobranilaca jednog od naroda“.

mladjen-mandic-1

Mandić: Nekorektan postupak

 - Ako je Kreso željela riješiti to pitanje o kojem govori u tom pismu, bilo bi korektnije da je kontaktirala nas i pitala o čemu se radi. Ali čini mi se da nije cilj da ona riješi taj problem, nego samo namjera da posredno utječe na izbor pravobranioca iz reda bošnjačkog naroda - kaže Mandić i dodaje da je faksimil spornog pisma vidio u „Avazu“.

Inače, Mandiću i Ljubiću je na pozicijama zamjenika pravobranioca mandat istekao početkom decembra 2016. godine. Obojica su se prijavila na ranije raspisani konkurs za ponovni izbor na ove pozicije, a koji je Vijeće ministara BiH poništilo 20. decembra. Mandić indikativnim ocjenjuje to što je Kreso kritike na rad Pravobranilaštva poslala baš kada je trebala biti okončana procedura izbora nosioca pravobraniteljske funkcije. 

Državni interes 

- Nevjerovatno je da smo mi obaviješteni usmenim putem 20. decembra da je konkurs poništen, iako smo za 21. decembar već imali zakazane i usmene intervjue. Također, apsolutno nije poznat razlog zbog čega je konkurs poništen. Sada smo u situaciji da će ponovni proces trajati nekoliko mjeseci, što nije dobro, i po meni to je protivno interesima BiH - ističe Mandić. 

Ljubić, također, smatra da je neuobičajeno da se Kreso žalila na njihov rad izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, a da prije toga nije kontaktirala ili barem isto pismo poslala i na adresu Pravobranilaštva. 

mariofil-ljubic-1

Ljubić: Neuobičajena praksa

- Odmah nakon praznika insistirat ćemo na tome da nam se pojasni ovaj postupak i da ostvarimo uvid u pismo koje je gospođa Kreso poslala Vijeću ministara i Parlamentarnoj skupštini BiH - kazao je Ljubić za „Avaz“.

Kome je cilj da BiH ostane bez pravne zaštite 

Mandić ističe da je po interese BiH veoma štetno što se odugovlači imenovanje pravobranioca i zamjenika, naročito zbog toga jer su u toku neki važni postupci za našu zemlju. 

- Što je najgore, BiH je već u dvije arbitraže, očekujemo još tri, gdje su u pitanju višemilionski iznosi. Tako da ne znam kome je cilj da BiH ostane bez pravne zaštite. Meni nije, a ne znam kome jeste - naglašava Mandić.  

Troje pravobranilaca

Pravobranilaštvom rukovodi kolegij od troje pravobranilaca, i to po jedan iz reda svakog od tri konstitutivna naroda, s tim da se na poziciji pravobranioca i dvoje zamjenika ponaosob rotiraju svakih 16 mjeseci