CRNA HRONIKA

Tragedija potresla Posavinu: Marija i Magdalena došle iz Beča da proslave Novu godinu, ali je nisu dočekale

Nerazdvojne prijateljice ugušio plin

N. TROGRLIĆ

2.1.2017

Dvadesetjednogodišnje Marija Damjanović iz Donje Mahale i njena kolegica Magdalena Dominović iz Splita smrtno su stradale usljed gušenja plinom. U kući u ulici Vladimira Nazora u Donjoj Mahali kod Orašja mrtve djevojke pronašao je Marijin otac Zvonko. 

Razvalio vrata

Otac je u subotu ujutro razvalio vrata kuće i na krevetu je uočio nepomična tijela dviju najboljih prijateljica. Marija i Magdalena su dan ranije doputovale iz Beča u Posavinu da bi s društvom dočekale Novu godinu. 

- Nakon što su doputovale, izašle su s društvom. Vratile su se kući nakon izlaska i u prizemlju lijepo uređene kuće legle spavati. U prostoriji je bila plinska boca s grijalicom koja je instalirana na njoj. Njom se zagrijavala prostorija u kojoj su spavale. Sutradan oko 11 sati Marijin otac ih je otišao pozvati na doručak. Dozivao ih je, međutim, iz prostorije nije bilo odziva. Odlučio se razvaliti vrata i zatekao je strašan prizor - pričaju nam mještani Donje Mahale dok iz kuće Damjanovića dopiru naricanja skrhanih roditelja, familije, susjeda. 

Sirena Hitne pomoći, pričaju nam Marijini susjedi, prolamala se kilometrima daleko. Djevojke su prevezene u Kantonalnu bolnicu u Orašju, gdje su ih dežurni ljekari nadljudskim naporima pokušavali spasiti, ali bezuspješno. Bolničkom osoblju je jedino preostalo konstatirati smrt dva mlada života. 

Ubrzo je oformljena i ekipa za uviđaj koja je na mjestu tragedije obavila sve potrebne radnje.

kuca-djevojke

Policija na uviđaju u kući u kojoj se dogodila tragedija (Foto: N. Trogrlić)

Prozor zatvoren

- Uradili smo uviđaj. Izuzeli smo plinsku bocu i grijalicu radi vještačenja. Moram kazati da je prozor u sobi u kojoj se dogodila nesreća bio zatvoren, što je, vjerovatno, prouzrokovalo gušenje plinom. Ipak, ne možemo ništa službeno potvrditi jer je dežurni tužilac naredio obdukciju tijela. Tek nakon nje možemo govoriti o uzrocima nesreće - kazao je za „Dnevni avaz“ izvor blizak istrazi.

Nakon obdukcije tijelo Magdalene Dominović bit će prevezeno u Split, dok će Marija Damjanović biti sahranjena na katoličkom groblju u Donjoj Mahali.   

Bile omiljene u društvu

Mještani Donje Mahale kažu nam da su obje djevojke živjele u glavnom gradu Austrije. Oni koji su ih poznavali kažu da su bile nerazdvojne prijateljice i da su sve svoje slobodno vrijeme provodile zajedno. Koliko su bile omiljene u društvu, najbolje potvrđuju komentari njihovih prijatelja koji su jučer osvanuli na Facebook profilima.

- Duše moje, ne mogu da zamislim da smo zauvijek ostali bez vas. Neka vas anđeli čuvaju, ljepotice moje. Voljet ću vas zauvijek - napisao je na Facebooku Željko Jonović, njihov prijatelj iz Beča.