SARAJEVO

Mujo Fišo: Sad bi htjeli da kod svake kuće postavimo semafor!

Ministar saobraćaja KS za "Avaz"

A. TABAK

3.1.2017

Kako bi se poboljšao sistem rada semafora u Kantonu Sarajevo, Ministarstvo saobraćaja i Vlada KS izdvojit će skoro 500.000 maraka za unapređenje semaforizacije u 2017. godini, potvrdio je za “Avaz”  resorni ministar Mujo Fišo, koji je kazao da će semafori biti poboljšani u centralnoj ulici od Baščaršije do Ilidže.

Potpuna kontrola

- Ministarstvo planira formirati Centar za upravljanje saobraćajem, koji bi imao potpunu kontrolu nad svim semaforima. Također, na svim raskrsnicama namjeravamo postaviti i kamere koje će pratiti protok vozila i putnika. Imat ćemo potpunu kontrolu nad saobraćajem u Kantonu - kazao je Fišo. 

Kada je u pitanju postavljanje semafora na Putu života, na prijelazu gdje pješaci svakodnevno pretrčavaju cestu ugrožavajući život, Fišo je kazao da se trenutno radi na tom projektu. 

mujo-fiso1

Fišo: Centar za upravljanje

Nije opravdano
    
- Sigurno će biti postavljen što prije. Pokušat ćemo na taj način izaći ususret građanima, naročito studentima. S obzirom na to da 200 metara od tog dijela imamo dva semafora, smatram da to nije opravdano s obzirom na to da je to brza cesta. U gradu imamo problem sa zagađenjem, sa zagušenjem saobraćaja, a sada bi ljudi htjeli da kod svake kuće postavimo semafor. Dok god se ne pooštre mjere, nikad nećemo riješiti problem sigurnosti saobraćaja - naglašava Fišo. 

Idejno rješenje

Fišo ističe da trenutno rade idejno rješenje za semaforizaciju, koje će pokazati šta su u mogućnosti napraviti. Rješenje će pokazati u kakvom su stanju semafori koji trenutno rade i na koji način ih unaprijediti.