BIH

Jelka Milićević: Kriza u Parlamentu stizala je iz Vlade

Ministrica finansija FBiH za "Avaz"

Amil DUČIĆ

2.1.2017

Sve one koji tvrde da je federalni budžet ugrožen moram razočarati. Stanje u kasi je stabilno. U 2017. smo ušli s izmirenim obavezama prema budžetskim korisnicima, izjavila je u intervjuu za "Avaz" dopremijerka FBiH i federalna ministrica finansija Jelka Milićević. Uprkos izostanku druge tranše od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), ministrica kaže da prvo tromjesečje ove godine iščekuje s punim optimizmom. 

Raspodjela prihoda

- Imamo najavljeno povećanje prihoda. Načelno očekujemo novac od projekta DPL (kredit za razvojnu politiku) Svjetske banke koji nam je prošli mjesec izostao. To, naprimjer, nismo ni planirali u budžetu, a riječ je o 80 miliona KM. Dvije trećine pripadaju FBiH - kazala je Milićević za "Avaz".

Kada će se postići dogovor o akcizama zbog druge tranše MMF-a?

- Osnovna mjera za buduću tranšu MMF-a vezana je za izmjene Zakon o akcizama. To je nešto što će, vjerovatno, malo kasniti. Mi iz FBiH insistiramo na popravljanju odnosa raspodjele prihoda od putarina, jer do sada su svi više povlačili sredstava od FBiH. Distrikt Brčko je uplaćivao 210.000 KM, a povlačili su 2,3 miliona KM. RS je prošle godine uplatio četiri miliona, a povukli su 4,8 miliona KM. FBiH je imala za 15 miliona KM manje nego što je uplatila.

Šta je rješenje za tu raspodjelu?

- Mi smo kao kompromisno rješenje predlagali da raspodjelu tih prihoda uredimo prema koeficijentima prihoda od PDV-a. Mi bismo opet bili na gubitku, ali mnogo manje nego sada. Ja se ipak nadam da ćemo naći kompromis tokom ovog mjeseca.

A šta je s raspodjelom prihoda prema nižim nivoima vlasti, stalno imamo određeno nezadovoljstvo?

- Jasno nam je da ta raspodjela prihoda nije bila pravedna. Dobili smo pomoć od MMF-a. Pomalo nas je strah uopće krenuti u tu priču, ali morat ćemo. Rok je do kraja trećeg mjeseca u parlamentarnu proceduru pustiti zakon, a usvojiti ga do kraja šestog mjeseca. Vjerovatno će to izazvati razne polemike. Ponovo ćemo možda biti na svim naslovnicama, ali, Bože moj, mi smatramo da je to naša misija. Sva rješenja koje predlažemo bit će bazirana na budžetima.

Igre na sreću

U samom radu Vlade i vlasti općenito, uprkos početnom zamahu, u proteklom periodu dolazilo je do kriza. Kakva očekivanja imate u 2017.?

- Svaki put kada je u Parlamentu bilo krize, te probleme smo, nažalost, mi iz Vlade delegirali dalje. Bez obzira na to što se pojedini koalicijski partneri mogu preglasati, to nije dobro. Ono što se desilo potkraj ljeta 2016. ne služi nam na čast. Nadam se da do toga više neće dolaziti. Rekla bih da se radilo o procesima koji su izmakli kontroli. 

Naprimjer, problemi oko amandmana na braniteljski zakon, a poslije smo ustanovili da nije vrijedilo praviti te probleme. Neki su valjda nešto ranije obećavali, ali nema veze. Kada je u pitanju Zakon o igrama na sreću, rješenje koje je izašlo iz Vlade bilo je tehnički neodrživo. Ja se uistinu nadam da do toga više neće dolaziti. Nabolje je kada svi zakoni imaju svog slijed, od resornog ministarstva, preko Vlade u Parlament. Sve što krene iz Parlamenta nije adekvatno.

Strah nas je zakonskog rješenja o "švicarcima"!

- U Parlamentu je u nacrtu izglasano zakonsko rješenje o "švicarcima" i pomalo nas je strah toga, zbog čega smo se o tome i negativno izjasnili. Taj zakon u suštini štiti ljude koji su kreditno zaduženi, a to štićenje dužnika dovodi do situacije da neko mora nadomjestiti tu štetu finansijskim institucijama. Imali smo slične situacije u okruženju, gdje se već traži zaštita prava u Strazburu. Mi u FBiH, ako bi do toga došlo, ne bismo imali kapacitete za odbranu - kazala je Milićević.

Antikoruptivni zakoni

- Puno se govori o neimplementaciji seta antikoruptivnih zakona, a to najviše potencira opozicija, koja ih je ranije donijela. Mi smo ih raspravili s članovima VSTV-a, predstavnicima pravosudnih institucija. Ti zakoni se ne mogu parcijalno uvesti. Oni traže angažiranje 150 ljudi, sudija, tužilaca i drugih kadrova. Ne znam kako će to funkcionirati. To više nije problem ni finansijskih sredstava. To je problem implementacije - istakla je Milićević.