GLOBUS

Guardian nastavlja raskrinkavati: Juncker ometao EU u borbi protiv utaje poreza

Britanski list ne štedi nikoga

(M. M.)

2.1.2017

Britanski list "Guardian" tvrdi da je Luksemburg blokirao napore Evropske unije u borbi protiv utaje poreza, prenosi Hina.

Kako se navodi, to se događalo u vrijeme dok je premijer te zemlje bio sadašnji predsjednik Evropske komisije Jean Claude Junker.

"Guardian" je naveo da je imao uvid u povjerljive nemačke diplomatske dokumente o djelovanju odbora, formiranog kako bi se definisao kodeks ponašanja u pogledu fiskalne politike, a koji funkcionira na osnovu konsenzusa, tako da svaka od zemalja članica može blokirati prijedloge koji im ne pogoduju. 

Odbor je formiran 1998. godine, a zemlje članice su tada obećale da neće voditi nelojalno nadmetanje u oporezivanju preduzeća. 

Kako se navodi, dio zemalja EU je blokirao napore na nivou EU na suzbijanju utaje poreza, suprotno cilju s kojim je osnovan taj odbor, a Luksemburg je često bio predvodnik u ometanju postizanja konsenzusa. 

Povjerljivi dokumenti su u posjedu "Guardiana" i Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara, koji je prošle godine otkrio aferu "panamski dokumenti".