LIFESTYLE

Koje su grudi najljepše? Dokazali su da su to ove

Naučne analize ljudskog tijela

Redakcija

2.1.2017

Fascinacija heteroseksualnih muškaraca ženskim grudima nastala je zahvaljujući oksitocinu koji se otpušta tokom dojenja. 

Isti taj hormon stvara evolucijski nagon za snažnu povezanost u ljubavno-seksualnim odnosima, tvrde znanstvenici i autori knjige "Kemija između nas", Larry Young i Brian Alexander. 

- Muška opsesija ženskim grudima je poprilično čudna. Muškarci su jedini muški sisavci koji su fascinirani grudima u seksualnom kontekstu - rekao je Young. 

Sa naučnog stajališta, žene su jedini ženski sisavci čije se grudi povećaju u pubertetu, a također smo jedina vrsta u kojoj mužjaci miluju, masiraju i oralno stimuliraju grudi tijekom predigre i seksa, piše Express. 

Najprivlačnija verzija 

214

No, koje su to grudi koje su muškarcima najprivlačnije - pitanje je na koje su u posljednjoj studiji odgovorili znanstvenici s praškog Charles univerziteta. Naime, oni su ustanovili da se kroz razne kulture provlači jedna morfologija grudi koja je muškarcima najprimamljivija.  

Odgovor se ne krije u veličini, odnosno muškarci širom svijeta (uključujući Brazil, Kamerun, Češku, Namibiju i druge zemlje) gledajući slike golih ženskih grudi kao najprivlačnije su odabrali one srednje veličine - otprilike veličine trojke. No, ono što se nametnulo kao važniji faktor od veličine bila je čvrstoća tkiva, odnosno većinom su birali grudi koje im izgledaju "propšnije" i čvršće, postavljene visoko na prsnom košu, odnosno da još "stoje u zraku". 

Takve grudi svakako su simbol plodnosti jer podsjećaju na mladenački izgled, uz koji dolazi i veća plodnost, objasnili su znastvenici navodeći primjer kako bi prosječan muškarac, da bira samo po grudima, radije odabrao nekog poput Jennifer Lawrence nego Kim Kardashian (čak i da su joj grudi prirodne). 

Zašto baš grudi? 

88c89616106c1c854334

Stimulacija grudi i bradavica povećat će seksualno uzbuđenje kod 82 posto žena, a 60 posto žena tražit će od svog partnera da im dodiruje grudi, pokazala je nedavna studija Univerziteta Sheffield. 

Milioni umjetničkih dijela stvaranih proteklih 100 hiljada godina, kao i uspjeh magazina kao što je Playboy očiti su dokaz da su muškarci ekstremno orijentisani na grudi. Ipak, ta privlačnost ne dolazi iz odgoja, već je duboko usađena u naš mozak na razini nagona, objašnjavaju naučnici. 

Jedna od teorija koja objašnjava privlačnost grudi je ona evolucijsko-biološka po kojoj pune grudi, sastavljene većim dijelom od masnoća, signaliziraju muškarcu da je žena dobrog zdravlja i sposobna roditi i odgajati djecu. 

Druga hipoteza govori kako seks većine primata izgleda tako da mužjak ulazi "odostraga", a u tom smislu opsesija grudima povezuje se s njihovim oblikom, koji podsjeća na stražnjicu. Ljudi su među rijetkim životinjskim vrstama koji ljubav vode "licem u lice", gledajući u oči partneru, s čime grudi dolaze u prvi, odnosno drugi plan.