LIFESTYLE

Saznajte kakvu vam sudbinu kroje zvijezde u 2017. godini

Veliki horoskop

Hedija MEHMEDIĆ

1.1.2017

Godinom 2017. vladat će Sunce, najveća zvijezda sistema.

Sunce prolazi kroz sve znakove Zodijaka u toku jedne godine i njegove osobine, kako na ljude, kroz utjecaje, lako se mogu primijeniti i na ukupnu situaciju. Dakle, u astrologiji Sunce predstavlja ambiciju, ponos, iskrenost, ljubaznost, milosrđe, ponos, energičnost, slavu, čast, lojalnost, optimizam, ali i apsurd, aroganciju, autoritet, bombastičnost, komandiranje, egoizam...

Sunce predstavlja osnovni dio ličnosti, ono oko čega se sve vrti i ovisno o tome kako je povezano s drugim planetama i pod kojim aspektima, oblikuje svaku osobu, a onda i karakter. 

Izvrsno položeno, Sunce daje zdravu i pozitivnu ličnost, vitalnu i izražajnu, onu koja ima osjećaj časti. Loše položeno (u izazovnim aspektima) donosi aroganciju, taštinu, hvalisanje, sebičnost, nesvjesne loše radnje. Njegova snaga je golema, ali umjerenost i ravnoteža su ključ kako primati i davati toplinu i ljubav. 

Nemjerljiv je utjecaj Sunca na ljude i život na našoj planeti. Ovo nebesko tijelo oduvijek je bilo inspiracija u različitim kulturama i civilizacijama. Metal koji se povezuje sa Suncem je zlato, koje, prema mnogim vjerovanjima, štiti od negativne energije i loših ljudi. Zato se slobodno nakitite, zablistajte, jer kao Sunce, i zlato predstavlja svjetlost, a sve ono što blješti, odbija tamu, loše vibracije i iste takve ljude… 

OVAN  (21. III - 20. IV)
 
Ljubav: Eksplozivna raspoloženja brzo će se tokom godine izmjenjivati sa prekrasnim trenucima potpunog sklada. Sitne i povremene nesuglasice neće bitno promijeniti vaš odnos s voljenom osobom. Nikako se ne smijete nepromišljeno odreći dobre veze, pa ni u trenucima krize nemojte zaboraviti na partnerove dobre i pozitivne osobine. Planete vam obećavaju prelijepe ljubavne izglede, i to već od samog početka godine, bez obzira na vaš status. Ako ste slobodni, imate šansu da se ludo zaljubite “na prvi pogled”. U vama će se probuditi velika strast, što će oživjeti i dugogodišnje veze, iskrena ljubavna osjećanja. Godina je povoljna i za one koji žele uploviti u bračnu luku ili proširiti porodicu. 

Posao: Ubrajate se u sretnike koji će za sebe moći reći da su dobitnici u 2017. godini. Imat ćete mnogo poleta, snage i samopouzdanja, ostvarit ćete snove, imati snage da ostvarite cilj i okrunite svoje napore uspjehom. Napredovat ćete i odolijevati konkurenciji. I neke izazove mirno sačekajte, pa i male stagnacije, jer neće bitno utjecati na ukupni rezultat. 

Zdravlje: Ovo je godina stabilizacije. Pozitivni utjecaji trebalo bi da vam daju veliku, dodatnu energiju i poboljšaju zdravlje. Radoholik ste pa pokušajte da ne radite iznad svojih psihofizičkih mogućnosti. 

BIK   (21. IV - 22. V)

Ljubav: Već na samom početku godine možete očekivati veliki ljubavni preokret i brojne sretne trenutke. Ipak, budite veoma oprezni što se tiče novih poznanstava. Pogotovo ne prekidajte dobru vezu porad avanture. Bit ćete stavljani pred iskušenja, kada se može pokazati vaša velika unutrašnja snaga. Ako ste slobodni i tražite novu veliku ljubav svog života, morate posebno pripaziti da ne naletite na krivog i sebi neprimjerenog partnera s obzirom na to da ćete povremeno biti skloni ljubavnom zasljepljivanju i gubitku sposobnosti realnijeg procjenjivanja. Na svu sreću, postoji cijeli niz izuzetno povoljnih perioda za susrete, obnavljanje i osvježenje braka ili postojeće veze te za početak nove veze, pa čak i za vjenčanje. 

Posao: Moguće je da ćete dobiti niz priznanja. Pokušajte izvući svaku moguću korist iz ove, poslovno dosta naporne, ali i vrlo pozitivne godine. Naime, imat ćete ogromnu snagu i bit ćete u stanju postići natprosječne rezultate. Možete se nadati da će se vaši snovi i ostvariti. Poslušajte i svoj instinkt kod odluke kuda će u budućnosti voditi vaš poslovni put. 

Zdravlje: Imat ćete pojačanu energiju pa, ako ste i imali nekih zdravstvenih problema, oni bi mogli lako postati stvar prošlosti. Dakle, zdravlje će biti stabilno, pa nemate nekog većeg razloga za brigu.  

BLIZANCI  (23. V - 22. VI)

Ljubav: Ove godine doći će do sretnih ljubavnih obrata. Ako vam je u posljednje vrijeme ljubavni život i bio pomalo zbrkan, mnogo toga trebalo bi doći na pravo mjesto. Ako ste slobodni, naći ćete partnara koji će ispuniti očekivanja. U slučaju da ste u vezi u kojoj se osjećate dobro, 2017. godina donijet će prekrasne zajedničke trenutke. Usredotočite se na svoje vizije, na vlastite ciljeve koje namjeravate ostvariti i ne brinite se. Jednostavno, stavite u drugi plan sve ono što vas ometa u ostvarivanju ljubavnih maštanja. Ako ste sami, morat ćete se pošteno potruditi, jer tako imate sigurnije izglede da izgradite pravu, iskrenu vezu. Hrabrije nego do sada krenite ususret istinskoj ljubavi, okanite se avantura i površnih ljubavi. 

Posao: U najavi je ubiranje plodova dosadašnjih nastojanja. Dobit ćete priznanje za rad, za koje ste već pomislili da ga drugi ne cijene. Uspjeh će vam dati dodatni polet. Bit ćete stavljeni i na iskušnja, zato poslušajte svoj racio pa i intuiciju. Budite postojani, lakše ćete prebroditi vrijeme izazova, ishitrenih odluka i promjena. I ni na tren ne zaboravite šta zaista želite! 

Zdravlje: Planete će vam ove godine darovati polet i veselje u svemu što radite, a to su najvažniji preduvjet i za vaše zdravlje. U hrani i piću budite umjereniji, jedite kvalitetnije i svoj užitak stavite na prvo mjesto. 

RAK  (23. VI - 22. VII)

Ljubav: Ovo bi mogla biti godina novih susreta i veza. Preduvjet za to je da se otvorite prema drugima i da prestanete igrati pasivnu ulogu u vlastitom ljubavnom životu. Ukoliko želite pravu vezu, trebate češće riskirati i poduzimati prvi korak. Biti simpatičan i privlačan često nije dovoljno za nešto više. Ako ste u vezi i volite partnera, trebate raditi na ispravljanju vlastitih grešaka. Naime, kad voljenoj osobi pokažete malo dobre volje, vratit će vam dvostrukom pažnjom i ljubavlju. Ne potiskujte osjećanja i slobodno iskažite šta vam je na srcu. Iskoristite šanse, unesite sklad i stabilnost u svoju vezu, zbližite se sa partnerom. Izlazite na  romantična mjesta, uživajte i prepustite se emocijama. 

Posao: Morate biti spremni na veliki pritisak na poslu, koji će možda i nadilaziti vašu snagu i natjerati vas da počnete razmišljati o promjeni. No, prije toga, bilo bi dobro da razmislite, odvagate razloge “za” i “protiv”. Istovremeno, imat ćete sjajne dane u kojima ćete se pokazati kao istinski borac, pobjednik! Lakše nego što mislite, sačuvat ćete ono što ste postigli. 

Zdravlje: Ova godina trebala bi biti prvenstveno vrijeme gradnje vlastite ličnosti i sakupljanja snage. Ne brinite se, postepeno, ali sigurno, doći će do pozitivnih promjena na planu zdravlja, ali i vanjskog izgleda. 

LAV (23. VII - 22. VIII)

Ljubav: Mnogo toga ide vam u prilog, pogotovo u pronalaženju puta do srodne duše. To će, vjerovatno, biti povezano sa promjenama, ali će one u svakom slučaju biti nabolje. Imate razloga da se veselite 2017. godini, pogotovo ako želite ozbiljnu vezu, brak ili prinovu. Ako ste u braku ili imate stabilnu vezu, nećete biti ni posebno povlašteni, ali ni zanemareni od voljene osobe. Morate biti svjesni da, bez obzira na činjenicu da ste u vezi neprikosnoveni vladar, ipak morate dati više nježnosti i pažnje. Ako vam je stalo do poboljšanja relacija sa partnerom, učvršćenja i potvrde ljubavi, dobro pazite da zbog  avanture ili flerta ne dođete u situaciju da dovedete u pitanje pravu, istinsku ljubav. Uz malo truda, i planete donose izrazito lijepe faze, koje će se potom nastaviti još dugo. 

Posao: U 2017. godini ponašat ćete se praktičnije, pametnije i spretnije, a pri tome vam neće nedostajati sreće i sretnih slučajnosti. Već početkom godine neke stvari će se mijenjati u vašu korist. Vašim ambicijama ništa neće stajati na putu. Slijedi pravi pocvat, doći će do pozitivnih promjena, nadmašit ćete sami sebe. Potpuno će doći do izražaja svi vaši talenti.

Zdravlje: Ponašajte se u skladu sa potrebama svog organizma. Srećom, lako obnavljate energiju, a većih napora, pogotovo fizičkih, potrudite se da budete pošteđeni tokom jake zime i prevelikih vrućina. 

DJEVICA  (23. VIII - 22. IX)

Ljubav: Slijedi dosta mirna ljubavna godina. Postoji nekoliko posebno romantičnih perioda, u kojima će biti probuđena sva vaša čula i želja za profinjenim užicima. Tada ćete se najbolje osjećati nasamo s voljenom osobom. Ako ste sami, tek slučajno, nadasve oprezno, sklapat ćete nova poznanstva, jer želite naći istinsku sreću u ljubavi u čvrstoj vezi. Putenost i romantika bit će definitivno u prvom planu. Ipak, ne postavljate pred sebe prevelike zahtjeve, oslobodite se lažnog ponosa, koji vas može lišiti još veće sreće. Ne dopustite da Vas zanos veže za osobu koja je ravnodušna prema vašim emocijama i koja sve želi okrenuti u svoju korist. Neophodno je da znate koliko možete dati i šta očekujete od druge strane. 

Posao: Veoma intenzivno razmišljate o velikom skoku u samostalnost. No, opasnosti od tog poteza mogle bi biti veće od koristi. Jedino u slučaju da imate dobro razrađenu koncepciju, možete ipak ostvariti ono što želite. Trebate računati na promjene i poboljšanja. Pogotovo su dobri izgledi za timski rad, jer donose i materijalnu dobit. Isplatit će vam se, itekako! 

Zdravlje: Ove godine imate veliku šansu da se jednom zauvijek riješite štetnih navika u prehrani i da počnete živjeti (još) zdravije. Vježbe disanja bit će vam najbolji saveznik u savladavanju unutrašnje napetosti. 

VAGA (23. IX – 22. X)

Ljubav: Tokom 2017. godine ozbiljnije nego ikada pozabavit ćete se razmišljanjem o trajnoj vezi, vrlo moguće i o odlasku kod matičara. Sve smetnje koje su stajale između vas i partnera, uz malo dobre volje, lako će se ukloniti. Ako ste već u braku, iskoristite sve dobre okolnosti i dajte novi polet vezi. Sjajno bi bilo kada biste mogli skupa otići na romantično putovanje. I na taj način možete otvoriti put prema osobi koju volite i koja voli vas. Bit ćete šarmantni i spontani. Vaša planeta vladarica i planeta ljubavi Venera pokazat će vam svoje prelijepo lice, dok će u vašem srcu vladati prava bujica emocija. Ako još lutate u traženju ljubavne sreće, više se potrudite, osvrnite se oko sebe, možda je tako blizu, uz vas. 

Posao: Imate vjerne saveznike. Pojavit će se novi poslovi, kao stvoreni za vas, pogotovo ako ste nezaposleni ili nezadovoljni dosadašnjim poslom i angažmanom. Otvorite se, dakle, prema novim izazovima. Možete napraviti sjajan skok u karijeri. Ostanite ustrajni, isplatit će se višestruko! I uz žestok tempo rada, slijedi sretan ishod, dodatni polet i energija.

Zdravlje: Dolazi sjajna šansa da se zauvijek riješite određenih problema ili smetnji. Pretpostavka za to je, naravno, i lična inicijativa. Preporučuju vam se što češći odlasci u prirodu, što će vas posebno ojačati.

ŠKORPIJA  (23. X - 22. XI)

Ljubav: Tokom 2017. godine ponašat ćete se mnogo razumnije nego ranije. Nećete imati lažnih obzira i podnositi bilo šta misleći da to morate zbog, naprimjer, nekad sretnih dana. Imajte na umu da će najveći dio godine biti izrazito sretan za vas. Ako ste u vezi ili braku, dovoljno je da pokažete više osjećaja prema partneru i da se okanete prebacivanja i/li ljubomore. U slučaju da tek očekujete istinsku ljubav, slijedi dosta dobrih perioda. Budite hrabri i otkrijte svoje osjećaje voljenoj osobi. Bit će vam uzvraćeno. U slučaju da želite trajnu zajednicu, vjenčanje, brak, postoje posebno pogodni trenuci tokom cijele godine, kada možete sami najviše učiniti da sve ne ostane samo na očekivanjima, nadanjima i željama. 

Posao: Ne preduzimajte ništa nepromišljeno nego ustrajte do kraja u onome što ste naumili. Ovo se, prije svega, odnosi na početak nove godine. Nakon toga, sve kreće nabolje. Postići ćete mnogo više nego što u prvi mah izgleda. Budite dobar strateg i iskoristite svaki trenutak za planiranje onog što je izvjesno i realno i od čega možete ubirati i materijalne plodove.

Zdravlje: Na planu zdravlja ova godina je posebno dobra. Dobit ćete veliki priliv energije, bit ćete zdravi ili ćete se riješiti nekih tegoba. Psihofizička forma bit će toliko dobra da ćete bez problema prebroditi sve izazove.

STRIJELAC  (23. XI - 22. XII) 

Ljubav: Možete se radovati 2017. jer će ljubav cvjetati. Ako ste sami i u potrazi za partnerom, imate sjajne izglede da sretnete srodnu dušu. Prevladavat će strast, tjelesna privlačnost bit će u prvom planu. Lako ćete se snalaziti u društvu i upoznati mnogo novih lica, među kojima se krije i ono pravo. Dakle, ove godine možete sresti osobu koja će u vama probuditi velike nade o zajedničkoj budućnosti. Ipak, samo ako se ne budete samozavaravali, imat ćete istinske šanse za sreću i pravu, veliku ljubav. U slučaju da ste u vezi ili braku, također ćete uživati u ljubavi, pogoto ako skupa krenete na putovanje u neko lijepo mjesto. Imate šansu za obnavljanje emocije i dovođenje svojih relacija na najviši nivo. 

Posao: Još više nego inače dobit ćete na samopouzdanju. Ako vam je obećano ili vam se nudi novo radno mjesto, pričekajte dok ne budete imali siguran i izvjestan ugovor. Ako već imate uhodan biznis i samostalni ste, ovo bi mogla biti godina odluka. Nikako se ne upuštajte u rizik, ne zadužujte se. Ni u kom slučaju nemojte se pouzdati u sumnjiva obećanja. 

Zdravlje: Od posebne važnosti za vas je da naučite te da redovno i disciplinirano primjenjujete neku od tehnika opuštanja. Pokušajte racionalno raspolagati svojim vremenom i energijom.

JARAC  (23. XII - 21. I) 

Ljubav: Ovo će biti vrijeme odluka. Skoro ništa neće ostati onako kako je bilo, ali na tu činjenicu trebate gledati pozitivno. Od sada ćete početi uživati u životu, posebno u ljubavi. Možete se najzad približiti partneru svojih snova. Slijedi preokret, lakše nalazite putokaz prema sreći. Ako ste vi i vaš partner zaista stvoreni jedno za drugo, još ćete više učvrstiti vezu. Ako još tražite srodnu dušu, trebate se pripremiti za nove iznenađujuće veze i strastvene susrete. Ne prepuštajte se apatiji, pustite se da vas srce vodi. Ne štedite na ljubavnim izjavama i dokazima privrženosti osobi kojoj stremi cijelo vaše biće. Vaš privatni život bit će prožet i romantikom, probudit će se strasti, osjećat ćete veliku želju za nježnostima. 

Posao: Ove godine mogli biste slaviti velike poslovne uspjehe. Potpuno se oslonite na svoju intuiciju, jer ćete tako lakše doći do prave odluke. Zahvaljujući dobrom poslovnom nosu, predosjećat ćete događaje od presudne važnosti pa ćete uvijek biti korak ispred ostalih. Ostvarujete vrhunac svojih poslovnih snova, iskoristit ćete sve povoljne okolnosti. 

Zdravlje: Prije svega, nemojte se izlagati prevelikim naporima. Morate se redovno odmarati, čak i onda kada vas očekuje još brdo obaveza. Trebate biti svjesni i činjenice da se energija mora obnavljati, čuvati, hraniti...

VODOLIJA  (22. I - 19. II) 

Ljubav: Već na samom početku 2017. godine nude vam se šanse kakve niste imali već godinama. U svakom slučaju, spremni ste za ljubav bez obzira na trenutni ljubavni status. Naravno, ne bi trebalo da donosite važne odluke preko noći, već dobro razmislite o potezima koje ćete povući. Postoje sjajna razdoblja za nova poznanstva, ljubav, pomirenje i produbljivanje odnosa u braku ili postojećoj vezi. Što više izlazite iz svoja četiri zida, jer ćete biti izuzetno privlačni i poželjni. U svakom slučaju, preuzmite inicijativu, recite voljenoj osobi koliko vam je stalo i koliko su vaše emocije snažne i iskrene. Bar vama to ne bi trebalo predstavljati problem. Pogotovo ako ste sigurni da druga strana uzvraća na isti način.  

Posao: Planete će vam donijeti veliku sreću na poslovnom planu, dobitak i uspjeh, štitit će vas od kardinalnih grešaka. Ove godine imat ćete konstantu - izvrsne izglede za napredovanje i za finansijsku dobit pa ne trebate strahovati od nerješivih problema, smetnji, prepreka. Ako razmišljate o izvjesnim promjenama, mirno razmotrite nove mogućnosti i ponude. 

Zdravlje: Vaše zdravlje će skoro tokom cijele godine biti na zadovoljavajućem nivou. I planete će se pobrinuti za to da se osjećate dobro. Bit će vam poklonjena nova energija i sjajan izgled.

RIBE   (20. II - 20. III)

Ljubav: Nikako ne skidajte osmijeh s lica. Ova godina donosi vam brojna uzbuđenja, okrunjena divnim, slatkim iznenađenjima i ljubavnim pobjedama. Stupate na scenu u potpuno novom svjetlu. Zadivljujuće, ali i sami sebe ćete iznenaditi. Sve će vam dobro ići, uz jaku intuiciju, nekoliko zrnaca šarma, ljubaznost i kap sreće, bez koje se ne može zamisliti ni ljubav. Bez obzira na to da li ste u vezi, braku ili tek očekujete ljubav svog života, bit ćete odlučni u namjeri da stvari napokon uzmete u svoje ruke, bez ijednog razloga za plakanje, jer će vašim željama biti manje mašte i ideala, a više zdravog razuma. Umjesto dubokih uzdaha, energično ćete staviti do znanja voljenoj osobi šta očekujete od zajedničke budućnosti. Snovi lako mogu postati stvarnost. 

Posao: Iako je ovo godina u kojoj će se probuditi vaše uspavane sposobnosti, vi ćete iskazivati osobine za koje niste ni mislili da ih posjedujete, najprije trebate dobro razmisliti koje su vaše prave poslovne želje, ali i realne mogućnosti. U poslu bez prevelikih ambicija pronaći ćete veće zadovoljstvo. Više mislite na materijalnu sigurnost i ne prelazite svoje nadležnosti.  

Zdravlje: Vaše zdravlje i vitalnost bit će na zavidnom nivou. Konačno ćete se početi brinuti i o svom tijelu. Želite kondiciju i liniju držati pod kontrolom - rekreacijom. Odmor i opuštanje značit će vam više nego inače.  

Kineska godina Pijetla

Osim klasične, zapadne astrologije, u svijetu je izuzetno popularan i drevni kineski horoskop. Godinu šarmantnog Majmuna 28. januara 2017. smijenit će godina Pijetla, kada počinje kineska 4714. godina, koja će trajati do 15. februara 2018.

Osobine ljudi rođenih u određenom znaku kineskog horoskopa mogu se, također, primijeniti na ukupnu situaciju, na sve životne segmente. Tako se ove godine lakše mogu realizirati profesionalne ambicije te lakše ostvariti materijalno blagostanje. Naročito će jačati trgovina, liderstvo i harizma u svim sferama te intelektualni poslovi. Većina ljudi lakše će pronalaziti put ka uživanju u životu. Na ljubavnom planu, godina je naklonjenija onima koji uživaju u flertu, zavođenju, avanturama nego osobama koje teže čvrstim sponama. Pijetao donosi vitalnost i dobro zdravlje.