SARAJEVO

Nenadić: Sve moje prijedloge podržavaju i pozicija i opozicija

Ministar pravde i uprave KS među rijetkima u državi

A. NALO

1.1.2017

Za ministra pravde i uprave KS Marija Nenadića (SBB) prva godina mandata u Vladi KS bila je više nego uspješna. Zbog predanog rada vjeruju mu svi - i vlast i opozicija! A, ako je suditi prema faktima, zasigurno je jedan od rijetkih ministara čiji su planirani propisi, svi do jednog, u Skupštini usvojeni jednoglasno! 

Odgovoran pristup

U razgovoru za „Dnevni avaz“ otkriva kako mu polazi za rukom da na vrijeme završi sve obaveze, šta su mu prioriteti u 2017., kako riješiti eventualne probleme... O odmoru, kako kaže, trenutno ne razmišlja.     

- Vrlo sam posvećen poslu i odgovorno mu pristupam. Bilo šta da pripremam, to radim prije svega sa svojim saradnicima, ali i s predstavnicima stranaka, institucija, domaćih i međunarodnih organizacija, sindikata... Također, poštujem zastupnike u Skupštini KS, uvažavam njihove stavove, ozbiljno razmatram svaki njihov prijedlog i amandman, bez obzira na to dolazi li iz vlasti ili opozicije. Očigledno je da i oni meni vjeruju - kaže Nenadić.

Za postignute rezultate u protekloj godini zaslužno je ogromno iskustvo koje je stekao radeći skoro 25 godina u institucijama BiH, a tamo je trebalo puno vještina da bi usklađivao različite političke, entitetske i druge interese, tako da mi u Kantonu nije ništa novo ni nepoznato.

Najveći rezultati

- Moji najveći rezultati su propisi koji su jednoglasno usvojeni na Vladi i Skupštini. Napomenut ću samo da se radi o vrlo ozbiljnim zakonima, kao što su onaj o državnoj službi KS, o plaćama i naknadama, Zakon o inspekcijama KS, o pravobranilaštvu, a tu su i uredbe, pravilnici... Usvojeno je 12 vrlo bitnih propisa - ističe ministar. 

Izmjene Ustava KS

I u 2017. godini će, kako kaže, nastaviti istim tempom. Odmah iza novogodišnjih praznika prioritet će mu biti reforma u organizaciji Kantona.
 
- Reorganizacija Kantona treba otpočeti s izmjenom Ustava KS, što je preduvjet za donošenje Zakona o lokalnoj samoupravi i Zakona o imovini KS. To je obaveza i prema presudama Ustavnog suda. Puno me problema i obaveza sačekalo u resoru kojim rukovodim, ali rezultati nisu izostali i to me motivira da idem dalje - rekao je Nenadić.