BIH

Ivanić: Na nas se gleda kao na društvo svađa i sukoba

Predsjedavajući Predsjedništva BiH za "Avaz"

Semira DEGIRMENDŽIĆ

1.1.2017

Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, u novogodišnjem intervjuu za „Dnevni avaz“ govorio je o godini iza nas, o odnosima s Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem, bošnjačkim i hrvatskim članom Predsjedništva, te s Miloradom Dodikom, predsjednikom RS. Ivanić nije optimističan u pogledu toga da građane BiH u 2017. čekaju bolji dani od onih u godini iza nas.

Produbljeno nepovjerenje

Kako ocjenjujete proteklu godinu u BiH na političkom i ekonomskom planu?

- Protekla godina ima dvije karakteristike. Jedna je pozitivna i to je, prije svega, podnošenje aplikacije za članstvo u Evropskoj uniji, dobivanje odluke o njenom prihvatanju, te upitnik koji smo dobili i čije će ispunjavanje obilježiti 2017. godinu. To je vrlo pozitivno i tome su doprinos dali svi nivoi vlasti u BiH, s više ili manje problema, ali to, generalno, smatram dobrim. Lošim smatram neke odnose koji su se pojavili, a koji su bili nepotrebni, kao i sve ono što se događalo povodom popisa, jednako tako i ono što se osporavalo povodom 9. januara. Nikakve koristi niko od toga nije imao, imali smo samo štetu na svim nivoima, a to je samo produbilo nepovjerenje. 

Šta smatrate najvećim neuspjehom vlasti u BiH u godini iza nas?

- Najveći neuspjeh je taj što još nismo promijenili sliku o BiH, i što nismo na bazi toga uspjeli obezbijediti brži i snažniji ekonomski razvoj. Nekog razvoja ima, ali je on za potrebe BiH isuviše mali. Ma koliko da smo napravili mali pomak kada je u pitanju Evropa, ipak je to nedovoljno i generalna slika o nama je vrlo negativna. Na nas se gleda kao društvo svađa, sukoba, prepiranja, a u takvo društvo niko neće investirati. 

Kako komentirate narušene odnose BiH s Hrvatskom i Srbijom?

- Postoji neka vrsta zategnutosti u odnosima s Beogradom i Zagrebom i zaista mislim da je obaveza svih nas, posebno nas u BiH, da uradimo maksimum da se te stvari poprave. U tom smislu mene ohrabruje i najava dolaska predsjednika Srbije Tomislava Nikolića u posjetu BiH i mislim da će to biti početak poboljšanja odnosa s Beogradom, a nešto slično bi se moralo desiti i sa Zagrebom, jer zaista mislim da bismo od toga svi mogli imati korist. Od ovakvog trenutnog stanja korist nema niko, ima samo štetu. 

Tuđi izazovi

Kakvi su Vaši odnosi s drugom dvojicom članova Predsjedništva BiH, Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem? 

- Na ličnom planu mogu reći da imam vrlo dobre odnose s kolegama, a na političkom ima dosta razlike. Zaista mislim da treba imati hrabrosti suprotstaviti se uobičajenom razmišljanju u svojoj sredini. Ponekad ne nailazim baš na razumijevanje za takvu politiku kod kolega, ponekad neki od njih, a neću reći koji, kažu da neke od tih stvari ne mogu proći u sredini iz koje dolaze. 

U kakvim ste odnosima s Miloradom Dodikom, predsjednikom RS?

- Ti odnosi su, ne mogu reći dobri, ali mi imamo komunikaciju kad god on ili ja procijenimo da na dnevnom redu imamo neku temu koja je značajna za RS. Imali smo slične stavove o popisu i potrebe da 9. januar ostane praznik RS, a o mnogih drugih stvari nemamo. Ali, kad je u pitanju interes RS, to je moja obaveza i ja ću to raditi i nastavit ću da komuniciram s predsjednikom RS, bez obzira što se politički ne slažemo, jer ja puno drugačije od njega gledam posebno na ekonomske prilike unutar RS. 

Vjerujete li da će aktuelna koalicija na državnom nivou opstati do kraja mandata?

- Što se tiče dijela koalicije iz RS i HDZ-a, mislim da hoće. Kada je u pitanju SDA, oni imaju određenih turbulencija zbog četiri poslanika koja su napustila Klub u Predstavničkom domu. Ako koalicija SBB-a i SDA ostane jedinstvena, ako ostanu jedinstvene te dvije partije, onda ne mislim da će biti bilo kakvih promjena. Tako da, u suštini, opstanak ove koalicije zavisi od odnosa SDA i SBB-a.

Politika svađa ostaje dominantna

Možete li građanima obećati i to obećanje ispuniti da će im 2017. biti bolja od 2016.?

- Pa ja bih volio da to mogu da kažem, ali nisam tip političara koji se voli dodvoravati javnosti. Mislim da se 2017. ni po čemu posebnom neće izdvajati od godina iza nas, čime, naravno, nisam i ne mogu biti zadovoljan. Ali, bojim se da je politički odnos takav da nedostaje spremnosti za hrabrije kompromise, dogovore i međusobno razumijevanje. Smatram da će na sceni i dalje ostati kao dominantna politika svađa, što, naravno, nije stil kojim bih ja volio da radim, ali bojim se da će i to biti realnost 2017. godine.