LIFESTYLE

Novogodišnji koncert Bečke filharmonije krije zastrašujuću tajnu! Iza svega stoje... (FOTO)

Projekat Josepha Goebbelsa

(M. M.)

1.1.2017

Bečka filharmonija ima svojevrsnu tradiciju da prvog dana nove godine priredi grandiozan koncert klasične muzike, međutim malo se zna kako je do ovog običaja došlo, kao i to da ova tradicija ima i svoju mračnu stranu.

Većina ljudi smatra da ovi novogodišnji koncerti pripadaju tradiciji staroj nekoliko stoljeća, međutim, oni su zapravo počeli za vreme nacističke vladavine, prenosi BBC.

Ovi koncerti su projekat Josepha Goebbelsa, njemačkog političara i kancelara, a prvi nastup održan je na novogodišnje veče 1939. godine, u cilju skupljanja novčanih sredstava.
 
Ovo je bio plan Hitlerove Nacionalsocijalističke partije, kako bi od prikupljenog novca kupovao gorivo za nadolazeće hladne mjesece. Na programu filharmonije bile su kompozicije Johana Strausa, a organizovanje gala koncerata Strausove muzike uzelo je maha tek sa inicijativom nacista, koji su imali plan da ovi događaji ujedine čitav Treći rajh i stvore svojevrsan duh zajedništva, ali i donesu novčana sredstva.

Odlučeno je da koncert bude održavan svake godine, na novogodišnje veče, kao i prvog dana nove kalendarske godine. S obzirom da je bilo jasno da će rat biti sve samo ne kratak, smatralo se da numere poput valcera "Na lijepom plavom Dunavu" podižu moral vojsci, ali i čitavoj naciji.

Kada se saznalo da Straus ima jevrejske korijene, Goebbels se na sve načine potrudio da to zataška, što je i uspio. Nakon završetka rata, mnoge stvari vezane za naciste su se promjenile, ali jedna je ostala ista. Koncerti su nastavili da se održavaju svake godine.

Ali ovdje nije kraj - priča dobija još mračniji zaplet!

81125-kaver-ff

Adolf Hitler tokom Drugog svjetskog rata

Još jedna stvar koja baca mrlju na Bečku filharmoniju jeste ta što je šezdesetih godina 20. vijeka odlikovala i ukazala veliko poštovanje Baldur von Schirachu, nacističkom guverneru Beča, i to nakon što je izašao iz zatvora nakon 20 godina robije zbog deportovanja nekoliko hiljada Jevreja.

Nagrađen je prestižnim prstenom filharmonije 1942. godine, međutim, kako se nakon rata to odlikovanje "zagubilo", von Schirach je, nakon odsluživanja zatvorske kazne u Spandauu zbog zločina počinjenih u Drugom svjetskom ratu, dobio poziv filharmonije, gdje mu je uručena zamjena izgubljenog odlikovanja.

pnp290694

Baldur von Schirach za vrijeme Drugog svjetskog rata

Kada je javnost saznala za ovaj sramotan čin jedne od najuglednijih austrijskih institucija, filharmonija je bila primorana da opozove i povuče šest odlikovanja koje je dodijelila nacističkim oficirima, ali ipak, tradicija koncerata je opstala.