GLOBUS

Nova nuklearna kriza na pomolu: Čelnik Sjeverne Koreje obratio se naciji i zaprijetio Donaldu Trumpu

Blizu testiranja interkontinentalnog projektila

(Al. Ti.)

1.1.2017

Sjeverna Koreja je u "posljednjim etapama pred testiranje interkontinentalnog balističkog projektila", rekao je u nedjelju u novogodišnjem govoru sjevernokorejski čelnik Kim Jong-Un.

Sjeverna Koreja od sada je "vojna sila Istoka kojoj čak niti najmoćniji neprijatelj neće moći ništa", rekao je.

Sjeverna Koreja izvela je tokom 2016. dva nuklearna pokusa i lansirala nekoliko projektila, u sklopu nastojanja da razvije kapacitete za nuklearni napad na SAD.

Analitičari su podijeljeni u pogledu njenih realnih nuklearnih kapaciteta jer nikada nije uspjela uspješno lansirati interkontinentalni balistički projektil. No svi se slažu da je jako napredovala u tom smjeru otkako je Kim Jong-Un zamijenio svojeg oca, Kim Jong-Ila koji je umro u decembru 2011.

Visoki dužnosnik američkog ministarstva odbrane rekao je prošli mjesec da je Sjeverna Koreja uspjela izraditi projektil s nuklearnom bojevom glavom i lansirati ga, no još ga ne može navesti na metu.

Izjava sjevernokorejskog čelnika mogla bi biti pokušaj da se "izvrši pritisak na (budućeg američkog predsjednika) Donalda Trumpa", smatra Kim Yong-Hyun, stručnjak za Sjevernu Koreju na Univerzitetu Dongguk u Seulu.

"To je način da poruči da će, ako SAD nastavi s politikom pritiska na Sjevernu Koreju, ona testirati interkontinentalni projektil u mjesecima koji dolaze", rekao je.

Kim Jong-Un, ne spominjući izravno Trumpa, pozvao je SAD da "odluče prekinuti neprijateljsku politiku prema Sjevernoj Koreji."

Washington je u više navrata poručio da ne dolazi u obzir da Sjeverna Koreja postane nuklearna sila. Trump se u tom pogledu još nije izjasnio.