SARAJEVO

Ne dozvolite da se najluđa noć pretvori u tragediju

SIGURNOST Razbojnici, džeparoši, dileri i prodavači pirotehnike vrebaju nove žrtve

Autor:Dž. BULBUL

31.12.2016

Završavaju se posljednje pripreme za novogodišnju noć. Gužva je na sve strane. Tržni centri vrve od građana, a turisti pristižu sa svih strana. 

Doček na trgovima

I dok svi ushićeno broje posljednje sate 2016. godine, policija upozorava građane da u najluđoj noći posebno povedu računa o svojoj sigurnosti, sigurnosti svojih najbližih, ali i imovine. Budimo iskreni, većini u novogodišnjoj noći ni nakraj pameti nisu stan, kuća, auto, novčanik, torba, a razbojnici i lopovi jedva dočekaju Novu godinu. Kao na iglama vrebaju sa svih strana i traže žrtvu. 

Veselimo se, pjevajmo, slavimo, ali ostanimo pribrani i mislimo na sigurnost, kažu iz policije. Posebnu pažnju trebaju obratiti oni koji će 2017. dočekati na gradskim trgovima, jer će tu zasigurno biti džeparoša.  

Iz policije, ali i iz Hitne pomoći skreću pažnju na prekomjerno konzumiranje alkohola, a naročito na korištenje droge. Svjesni smo da su u prazničnoj noći slučajevi trovanja bilo kakvim opijatima skoro pa neizbježni. Znaju sarajevski dileri kada je najveća zarada u godini. 

Upozorenje MUP-a

Dok će zaposlenici Hitne raditi punom parom, oni će zadovoljno trljati ruke. I ne samo oni, nego i prodavači pirotehnike. A ovi s opekotinama ruku, povredama očiju, glave, popunit će Hitnu. Nedavno je MUP KS upozorio da građani ništa ne kupuju od pirotehničkih sredstava. Posebno su upozorili roditelje maloljetnika. 

Svi će u ponoć manje-više nazdraviti čašicom alkohola i ne toliko bistre glave ući u 2017. godinu. Ali, nadajmo se da ćemo biti dovoljno trezveni da ne izazivamo sudbinu i ne sjednemo za volan pijani. Večeras je posebna noć, ali život je vredniji od milion novih godina.