BIH

"Avazova" strana ličnost godine | Jonathan Moore: Borac za demokratizaciju BiH

Prema odluci Uredničkog kolegija "Dnevnog avaza"

A. DUČIĆ

31.12.2016

Prema odluci Uredničkog kolegija "Dnevnog avaza", tradicionalno priznanje "Avazov zmaj” za stranu ličnost godine, za 2016., dodijeljeno je šefu Misije OSCE-a u BiH Džonatanu Muru (Jonathan Moore). Teško je naći mjesto u našoj državi koje Mur u 2016. godini nije posjetio. A još teže izdvojiti oblast u kojoj ovaj agilni šef Misije OSCE-a i iskusni američki diplomata nije bio angažiran kako bi pomogao bh. građanima.

Reforma pravosuđa

Ovaj dokazani borac za demokratizaciju naše države imao je dosta ispunjenu 2016. godinu, u kojoj je na čelu Misije OSCE-a dao ogroman doprinos u suprotstavljanju nasilnom ekstremizmu, poštivanju ljudskih prava, ukidanju segregacije u obrazovanju, suzbijanju korupcije u institucijama vlasti. 

Poseban doprinos dao je u daljnjoj reformi pravosuđa, ali je tu doživio otpor. Ipak, njegova misija nije se pokolebala ni pod najtežim udarcima koji su stizali od, u međuvremenu, suspendiranog glavnog tužioca BiH Gorana Salihovića. On, naime, nije prezao od toga da nastojanja OSCE-a da se britanskoj sutkinji Džoani Korner (Joanna), radi sačinjavanja neovisne analize, dozvoli uvid u predmete Tužilaštva BiH, nazove "ličnim frustracijama Mura"!?

Ove niske udarce Mur je stoički podnio, Misija OSCE-a nastavila s predanim radom, Salihović je suspendiran, a aktuelna vršiteljica dužnosti glavnog tužioca BiH Gordana Tadić prihvatila je preporuke sutkinje Korner, koje je nazvala veoma korisnim.

Principijelnost i moral Mur je tokom godine dokazao tako što je odbio primiti priznanje Narodne skupštine RS povodom 20. godišnjice njenog postojanja upravo zato što su ista priznanja dodijeljena osuđenim ratnim zločincima Biljani Plavšić, Momčilu Krajišniku i Radovanu Karadžiću.

Dosljednost je pokazao kasnijom izjavom da neće sarađivati s novoizabranim načelnikom općine Velika Kladuša Fikretom Adbićem, jer se radi o ratnom zločincu. 

Otvorene kritike

Nije se šef Misije OSCE-a libio otvoreno kritizirati i ostale anomalije u bh. društvu. Govoreći o problemima s kojima se suočava BiH, kritizirao je škole podijeljene na osnovu etničke pripadnosti, slučajeve diskriminacije u RS i referendum održan u RS.

Mur je na čelu Misije OSCE-a od septembra 2014. godine. Prethodno je bio direktor Ureda za južnu i centralnu Evropu pri američkom ministarstvu vanjskih poslova. U svojoj bogatoj karijeri radio je i kao zamjenik šefa misije u Ambasadi SAD u BiH, od 2009. do 2012. godine.

Ko je bio u konkurenciji

U konkurenciji za stranu ličnost godine bili su novoizabrani predsjednik SAD Donald Tramp (Trump), hrvatski premijer Andrej Plenković, komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanes Han (Johannes Hahn), Dejvid Petreus (David H. Petraeus), ugledni američki general, bivši direktor CIA-e i jedan od čelnika vodećeg globalnog investicionog fonda "Kohlberg Kravis Roberts & Co." (KKR), potom njemačka kancelarka Angela Merkel, američka ambasadorica u BiH Morin Kormak (Maureen Cormack), glavni haški tužilac Serž Bramerc (Serge Brammertz), Hojt Brajan Ji (Hoyt Brian Yee), zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD, Miroslav Lajčak, šef slovačke diplomatije, crnogorski mitropolit Mihailo i visoka predstavnica EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Federika Mogerini (Federica Mogherini).