VIJESTI

Nova godina u rodnom gradu Goraždu okupila i sportiste iz inozemstva

Dane odmora najradije provode u zavičaju

Al.B.

31.12.2016

Novogodišnji praznici prilika su za predah i na sportskim terenima, a rukometaši iz svijeta dane odmora najradije provode u zavičaju, u Goraždu. Odrasli su ovdje, prvi kontakt s loptom imali u gradu rukometa, pa dolazak izaziva posebne emocije. 

- Praznici su posvećeni kući, mami i našoj hrani. Kad dolazimo srce nam je puno i prva pjesma koju slušamo je Al Dinova „Čaršija“ – kaže Arijana Pjano, članica njemačkog „HB Ludwigsburga“.

Arijana ima 24 godine, a trenira već deset godina. Dio je ekipe „Goražda“, koja je bila treća u BiH, a igrala je i za Ilidžu i Neretvu.

arijana-pjano

Arijana Pjano: Napustila Kipar i otišla u Njemačku 

- Potom sam otišla na Kipar, na preporuku Damira Hoda koji već sedam ili osam godina igra vani. Odigrala sam jednu sezonu i onda sam bukvalno s koferom otišla u Njemačku i sama sebi našla klub. Kipar sam napustila, jer previše je slobodnog vremena, po cijeli dan ništa ne radimo, čekamo taj trening i to je to – kaže Arijana, te dodaje kako se djeci sa Balkana nije teško izboriti za mjesto u timovima vani, jer posjeduju rukometnu inteligenciju koju oni nisu naučili da koriste.

Golman Lamija Borčak igra u klubu "Esentepe Efsane“ sa Kipra, a uspjehe koje je postigla ova 22-godišnja djevojka duguje trenerima Nermani Osmanagić iz Goražda i Sanji Bajgorić iz Mostara, u čijim je klubovima igrala.

lamija-borcak

Lamija Borčak: Ima kuću, plaćene sve troškove i platu 

 - Na Sjevernom Kipru nema ugovora, jer kod njih je sve na riječ. Zadovoljna sam. Imam kuću, plaćene sve troškove i platu koju nemam na šta potrošiti. Južni Kipar, taj grčki dio je puno razvijeniji, a Sjeverni Kipar je država koja nije priznata nigdje osim u Turskoj. Podijeljeni su bukvalno granicom i ne mogu prelaziti na onaj drugi dio – pojašnjava Lamija.

Nakon grčkog AEK-a, Haris Pleh karijeru je nastavio u Finskoj, gdje brani za „IFK Helsinki“.

Unuk rahmetli Omera Ramiza Truce, jedne od rukometnih legendi Goražda, na prvi trening otišao je još u petoj godini života. Nije imao priliku, a na ovaj način bi želio, da se zahvali  trenerima Sulejmanu Fidahiću, Milanku Savčiću i Dini Merkezu.

haris-pleh

Haris Pleh: Borio se za titulu grčkog prvenstva

Sa jednim od najvećih grčkih klubova igrao je finale kupa, borio se za titulu grčkog prvenstva, igrao i Evropsku ligu i stigao do osmine finala.

- Ponudu iz Finske nisam mogao odbiti, pogotovo iz finansijskih razloga, ali već me pomalo nervira život u gradu u kojem dan traje šest sati. Kada me neko pita gdje sam trenutno, odgovorim mu da sam tamo gdje je onaj šaraf na globusu – uz osmijehg nam priča Haris.

Bio je reprezentativac mlađih selekcija, a sada se trudi da zasluži i poziv u A reprezentaciju BiH.

Naši sagovornici sa sjetom gledaju u Sportsku dvoranu u kojoj su odigrali svoje prve utakmice, a koja već dugo prokišnjava i nema grijanja. Nadaju se da će u 2017. godini taj problem biti riješen, da će se mladima posvetiti mnogo više pažnje, jer svoj kvalitet su dokazali nastupima sa klubove od Finske do Turske i od Njemačke do Katara, gdje trenutno igraju rukometaši iz Goražda.

Arijana i Lamija žele i da BiH dobije žensku rukometnu reprezentaciju, jer dres sa državnim grbom njihova je životna želja.