BIH

"Avazova" domaća ličnost godine | Haris Šegalo: Progovorio glasom više stotina hiljada gladnih građana

Prema odluci Uredničkog kolegija "Dnevnog avaza"

A. NUHANOVIĆ

31.12.2016

Prema odluci Uredničkog kolegija "Dnevnog avaza", tradicionalno priznanje "Avazov zmaj” za domaću ličnost godine, za 2016., dodijeljeno je Harisu Šegalu, demobilisanom borcu ARBiH. 

Priznanje mu je dodijeljeno prvenstveno zbog izuzetne građanske hrabrosti koju je pokazao kako bi poručio da je nezadovoljan stanjem u zemlji. Tako je i na "svečano otvaranje" novog trotoara ispred zgrade Predsjedništva BiH, za koji je spiskano 362.812 maraka, došao s praznom šerpom.

Prazna šerpa 

Većina onih koji su tog dana prolazili pored trotoara i vidjeli Šegala kako leži, pomislili su da je u pitanju performans. No, istina je surovija. Šegalo je s praznom šerpom ispred zgrade u kojoj se, kako kaže za naš list, kroji sudbina bh. građana, došao kako bi privukao pažnju onima koji su toliko novca uložili da bi popločali ulaz u objekt u kojem sjede u udobnim foteljama te im jasno i glasno rekao da nema šta da jede!

Šerpu je donio sa svog trpezarijskog stola. Možda je prolaznicima izgledalo kao performans dok je ležao na trotoaru i "kusao" iz prazne šerpe. Na ovaj hrabri čin odlučio se kada je, kako kaže, na radiju čuo vijest o "svečanom otvaranju trotoara". Šegalo se pita šta u državi iz koje svi žele ići ima svečano. Ta riječ, tvrdi, bila je bolnija za njega nego rane koje od rata ima na tijelu. Taj bezobrazluk nije mogao prešutjeti!

haris-segalo-7-ff

Šegalo: Hrabar čin

Kaže da je stvari samo predstavio onakvim kave jesu, da su glad, nezaposlenost, loša socijalna situacija najveći problem ovog društva te da se konačno nešto mora uraditi.

- Dok sam ležao gladan na trotoaru, prisjetio sam se hladnih rovova 1992. godine, gdje sam se borio za državu BiH – kaže Šegalo. 

Sada je razlika bila "samo“ u tome što je 90-postotni ratni vojni invalid koji boluje od PTSP-a i što mu prijete deložacijom iz stana. Šegalo za naš list kaže da se nije borio za ovakvu zemlju u kojoj jedni uživaju u luksuzu, a drugi umiru od gladi. 

Slika Šegala obišla je cijeli svijet! Ovim potezom, kojeg se ne stidi, svima u ovoj zemlji, ali i međunarodnoj zajednici, želio je pokazati pravo stanje u zemlji. Uradio je to u ime nekoliko hiljada građana koji, iz ne zna kojeg razloga, trpe. Za njega nije poniženje što nema šta da jede, nego to što mnogi, iako su gladni, to ne govore.

Poziv na revolt 

Kaže da 2017. treba biti ona kap koja prelijeva čašu - u njoj Šegalo sve svoje saborce, ljude koji vole ovu zemlju, majke koje su ostale bez svojih sinova iako su imali 18 ili 19 godina, a čija je nevina krv prolivena na svakom koraku ove zemlje, poziva da izađu i jednom za sva vremena liderima na vlasti kažu: DOSTA JAVAŠLUKA!

Čović, reis Kavazović, Puljić u užem izboru

U konkurenciji za domaću ličnost godine bili su Dragan Čović, član Predsjedništva BiH, Ismir Jusko Švabo, ministar prometa i komunikacija BiH, Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Vesko Drljača, ministar rada i socijalne politike FBiH, Muriz Memić, otac ubijenog Dženana Memića, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, nadbiskup vrhbosanki kardinal Viko Puljić, general ARBiH Atif Dudaković, Ivica Osim i muftija banjalučki Osman ef. Kozlić.