SPORT

Amel Tuka na odmoru u BiH, trenira u Zenici

Jedan od najbolji atletičara svijeta na 800 metara

Fena

31.12.2016

Jedan od najbolji atletičara svijeta na 800 metara, bh. rekorder Amel Tuka nalazi se na kraćem odmoru u Bosni i Hercegovini, nakon priprema u italijanskom gradu Veroni gdje redovno trenira za dvoranska nadmetanja na kojima želi da obori dvoranski rekord BiH od 1:48,86 minuta, koji je postavio prošle godine u Istanbulu.

Svoj sarajevski odmor Tuka će prekinuti danas da bi u Zenici obavio trening i s prijateljima i rodbinom proslavio praznik.

- Ovdje sam preko praznika i treniram za narednu sezonu, koja će biti naporna - kazao je Tuka.

On će se od 3. januara posvetiti završnim pripremama, koje će obaviti u Portugalu, a onda mu slijedi serija dvoranskih mitinga i prvenstava. S prvim nastupima mogao bi početi 28. januara u italijanskom atletskom centru Padova.

Ipak, za Tuku su najznačajnija službena zimska prvenstva na kojima planira nastupe, Balkansko prvenstvo 25. i 26. februara, te Evropsko prvenstvo u Beogradu od 3. do 5. marta.

Protekla sezona je za njega bila uspješna, jer je ostvario zapažene rezultate na nekoliko takmičenja, prije svega na Olimpijskim igrama, zatim na Evropskom prvenstvu, Balkanskom prvenstvu, mitinzima Dijamantske lige u Rabatu i Briselu, mitinzima u Lucernu, Madridu, Roveretu, Zenici, te obaranje državnog rekorda na 400 metara s rezultatom 46,63 sekunde.

Ova 2016. godina, kao i protekla 2015., za Tuku je bila izuzetno uspješna, jer je uz sjajne treninge i ogromne pritiske javnosti pokazao da je među osam najbolji osamstometraša na svijetu.

Njegovi planovi su da potvrdi svoje dosadašnje rezultate i zabilježi nove pobjede na velikim svjetskim takmičenjima.