VIJESTI

Parlament BiH nema nikakvih troškova za koncert Dine Merlina

Sekretar Zajedničke službe oba doma Parlamentarne skupštine BiH Kenan Vehabović

S. D.

30.12.2016

Sekretar Zajedničke službe oba doma Parlamentarne skupštine BiH Kenan Vehabović kazao je da organizacija proslave Nove godine u Sarajevu, gdje nastupa Dino Merlin, neće uopće koštati Parlamentarnu skupštinu BiH.

On je za "Avaz" kazao da je za potrebe novogodišnjeg dočeka dat dio platoa koji se ne može davati ni pod kakav zakup, kako su to tvrdili zastupnici DF-a. 

Istakao je da Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH osigurava zgrade bh. institucija ispred kojih će biti održan koncert te da oni donose odluku o broju angažovanih policajaca na osnovu sigurnosnih provjera. 

- Da je događaj bilo gdje u blizini institucija, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela svejedno bi povećala svoje mjere sigurnosti. Da li će u tom smislu biti dodatnih troškova? Tu treba znati da je njihova obaveza da osiguravaju te objekte - rekao je on. 

Što se tiče dodatne potrošnje struje, Vehabović je kazao kako je to u nadležnosti Službe za zajedničke poslove institucija BiH. 

- Dobio sam informaciju da je postavljen mjerač koji će mjeriti potrošnju struje i koliko se bude potrošilo po tržišnoj cijeni organizatori koncerta će toliko i platiti - naveo je Vehabović. 

On je istakao da su oni pored platoa dali dozvolu za korištenje jedne sale u kojoj će tu noć boraviti pripadnici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH. 

- Organizator je tražio i vatromet, ali to nismo dozvolili zbog zaštite digniteta institucija BiH. Smatra da bi bilo previše da se sa najvišeg zakonodavnog tijela u državi organizuje vatromet. Naravno, tu su i sigurnosni razlozi - rekao je Vehabović. 

Što se tiče sigurnosnih provjera, on je kazao da nijedan javni događaj ne može biti organizovan dok nadležni MUP-ovi ne izvrše sigurnosne provjere. 

Podsjećamo, među pokušajima da se javni doček Nove godine u Sarajevu, koji će biti organiziran na platou ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH predstavi i kao dodatni trošak u budžetu BiH jeste i onaj poslanika Demokratske fronte (DF)  Damira Bećirovića u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

On je, naime, na sjednici ovog Doma održanoj u četvrtak tražio da se u dnevni red sjednice uvrsti tačka o sagledavanju kako je kazao finansijskog i sigurnosnog aspekta organizacije dočeka Nove godine na platou ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH . 

Prošireni kolegij uoči sjednice odbio je ovaj zahtjev, a isto su učinilii poslanici kada su se izjašnjavali o Bećirovićevom prijedlogu.
 
Bećirović je svoj zahtjev najviše obrazložio potrebom da se kako je kazao zna koliko će sredstava iz budžeta trebati za dodatni angažman pripadnika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Ono što je zanimljivo, jeste to da je DF u vrijeme dok je na čelu Zajedničke službe bila Aida Koristović, inače njihov kadar, koristio čak i salu Parlamentarne skupštine za svoje stranačke potrebe. Naravno, Bećirović tu činjenicu nije spomenuo, kao ni to koliko je takva praksa DF-a koštala poreske obveznike. 

Stoga vjerovatno Bećirović nije ni replicirao Damiru Arnautu, poslaniku SBB-a, koji je njegov zahtjev prije svega ocijenio neutemeljenim, te je naglasio da je plato ispred zgrade PS BiH upravo prostor za javna okupljanja, gdje građani mogu doći. 

damir-arnaut-200

- Sredinom ove godine upućen je zahtjev za održavanje Javne tribine Političke akademije DF-a. Tada je taj zahtjev odobren od sekretarke Aide Koristović i u prostorijama PSBiH održan je politički skup DF-a. Ne znamo koliki su troškovi tada bili, ulazili su u zgradu učesnici, imam listu učesnika .Radi se o preko 150 imena. Koliko je koštao njihov boravak u prostorijama PSBiH, koliko je koštalo da se sve to očisti - zapitao se Arnaut, no odgovor o tome koliki su trošak kadrovi DF-a napravili tada, nije dobio.