BIH

Šabanagić: Sa Abdićem ne žele sarađivati ni komšije, ni viši organi vlasti

Osuđeni ratni zločinac u problemima u velikoj Kladuši

Redakcija

30.12.2016

Više od hiljadu simpatizera i članova Laburističke stranke dočekalo je osuđenog ratnog zloćinca Fikreta Abdića, zvanog Babo, aplauzom i ovacijama na promociji njegove knjige „Od heroja do ratnog zločinca i natrag", koja je održana u sportskoj dvorani u Velikoj Kladuši.

Autor knjige kaže da je u njoj po prvi put progovorio o dešavanjima iz prošlosti o kojima je šutio 20 godina. To verzija istine čovjeka koji je 1993. proglasio Autonomnu Pokrajinu Zapadnu Bosnu i poveo rat boraca Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Abdić je, po završetku promocije, održao kratku konferenciju za novinare, prekinuvši medijsku šutnju koja je trajala od 8. novembra, kada je zvanično stupio na dužnost načelnika Velike Kladuše.

Kladuški novinar Esad Šabanagić smatra da se nijedna vlast ne bi lako izborila s problemima općine koja ima višegodišnji kontinuitet nazadovanja po svim ekonomskim parametrima, a posebno ne vlast na čijem je čelu čovjek s takvom hipotekom prošlosti kakvu ima Abdić.

sabanagic-11

Šabanagić: Izdvajanja za plaće savjetnika biti ogroman i nepotreban teret za skromni budžet

- S njim ne žele da sarađuju ni komšije ni viši organi vlasti, a bez njih će biti vrlo teško – pojasnio je Šabanagić za Deutche Welle.

Ni prvi potezi novog načelnika mu Šabanagiću ne ulijevaju optimizam. Tu misli na broj Abdićevih savjetnika. Pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta još nije objavljen, ali  mediji su došli do podataka da će Babu savjetovati čak devet osoba.

Sedam je već imenovao, među njima i vlastitog sina, dok još jedno mjesto, navodno, čuva za kćerku.

Šabanagić je mišljenja da će izdvajanja za plaće savjetnika biti ogroman i nepotreban teret za skromni budžet. Poređenja radi, načelnik susjednog i ekonomski moćnijeg Cazina ima pet savjetnika, a bihaćki gradonačelnik samo jednog.