VIJESTI

Podignuta optužnica protiv Osmana Abdulaziza Kekića zbog pridruživanja ISIL-u

Saopćenje Tužilaštva BiH

Autor:Am.K.

30.12.2016

Tužilac Odsjeka za terorizam Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Osmana Abdulaziza Kekića (1970.) koji se tereti da je u sastavu terorističke paravojne formacije ''Enver Alwaki'' učestvovao na ratištima Sirije i Iraka.

- Optuženi se tereti da je 20. marta 2015. godine, s ciljem pridruživanja stranoj paravojnoj formaciji koja djeluje van teritorije BiH u okviru struktura ISIL-a, otputovao u Tursku te ilegalno prešao u Siriju, nakon čega se pridružio i postao pripadnik terorističke paravojne formacije ''Enver Alwaki'', čiji je bio aktivni pripadnik do 2. oktobra 2015. godine.

Kekić se tereti da se pridružio stranoj vojnoj ili paravojnoj formaciji koja djeluje van BiH, čime je počinio krivično djelo protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Kekić je rođen u Bosanskoj Dubici i državljanin je BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

PodSjećamo, policija u švedskom gradu Malmeu uhapsila je Kekića 16. juna na osnovu zahtjeva iz Francuske. Kako su kazali nakon hapšenja, uhapšena osoba je "opasni džihadista povezan sa ISIL-om".

Kekić je u Švedsku stigao avionom iz Tuzle zajedno sa četvero djece te odmah zatražio azil. Uhapšen je dok je čekao pasošku kontrole. U julu ove godine isporučen je bh. vlastima.