VIJESTI

Trojica optužena za silovanje maloljetnice za vrijeme rata u BiH

Saopćenje Tužilaštva BiH

Redakcija

30.12.2016

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Elvira Muminovića (41) zvanog Popaj, Samira Kešmera (42) i Mirsada Menzilovića (41) zvanog Čepo, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

-Optuženi se terete da su, za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu pripadnika Armije BiH postupali protivno ženevskim konvencijama o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

U maju 1993. godine, u dijelu Sarajeva pod kontrolom Armije BiH, nakon što je optuženi Muminović na ulici naoružan prišao djevojci srpske nacionalnosti te je prisilno zarobio u jednom stambenom objektu, počinili su višestruko mučenje, zlostavljanje i premlaćivanje maloljetne žrtve, nad kojom su sva trojica počinili silovanje i seksualno zlostavljanje nanijevši žrtvi teške fizičke i psihičke ozljede te trajne posljedice zlostavljanja koje i danas osjeća.

Optuženi se terete da su kršeći pravila međunarodnog humanitarnog prava za vrijeme rata i oružanog sukoba, upotrebom sile i prijetnjom za život i tijelo, prisilili drugu osobu na seksualni odnos, silovanje, čime su počinili krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, navodi se u saopćenju.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.