GLOBUS

Kimove ludorije: Da li treba da se plašimo ovog čovjeka u 2017. godini?

Sjeverna Koreja izvela je dvije nuklearne probe u 2016.

Autor:(Am.K.)

30.12.2016

U 2016. godini lider Sjeverne Koreje uradio je nešto zbog čega će cijelo čovječanstvo morati da brine i u 2017. godini - testirao je nuklearnu bombu.

 I to ne samo jednom.

Sproveo je čak dva testa, a najgore je to što zapravo niko ne zna da li bi u napadu bijesa mogao jednu i da upotrijebi.

Nasilni lider

Sjeverna Koreja izvela je dvije nuklearne probe u 2016. godini. Jednu u januaru, jednu (najjaču ikada) u septembru. Tome treba dodati i niz raketnih testova i jasno je zbog čega svijet ima razloga da brine.

kim-2

- Kombinovanje bojevih glava sa tehnologijom balističkih raketa u rukama nasilnog lidera kao što je Kim Jong-un recept je za katastrofu - rekao je u decembru admiral Harry Harris, glavnokomandujući pacifičke komande američke vojske.

Bruce Bennett, odbrambeni analitičar iz "Rand Corporation", otišao je još dalje i izjavio da bi se Kim Jong-un mogao smatrati "najopasnijim čovjekom na svijetu".

Kolika je zapravo prijetnja Sjeverna Koreja?

Septembarski test stavio je Pjongjang najjači položaj u kome su ikada bili. Kimov režim tvrdi da su uspješno detonirali nuklearnu glavu koja može da se postavi na balističku raketu, a mediji u toj zemlji tvrde da će ovaj test omogućiti Sjevernoj Koreji da proizvede manje i lakše nuklearne glave veće udarne moći.

nuklearna

Zapadni stručnjaci strahuju da time domet nuklearnog naoružanja Pjongjanga mogao da dovede Aljasku, Havaje, pa čak i centralnu Ameriku u opasnost.

Jačina nuklearne bombe koja je testirana u septembru procijenjena je na deset kolotona eksplozivne moći, gotovo duplo jače od one koja je testirana u januaru. Poređenja radi, bomba koju je SAD bacio na Hirošimu imala je 15 kolotona.

Ipak, analitičar Bennett smatra da uprkos napredovanju sjevernokorejskog naoružanja, ono ne predstavlja globalu prijetnju za svijet, jer još uvijek ne posjeduje oružje koje može da dosegne bilo koji dio planete. Sedam od osam testova balističkih raketa dugog domets (2.000 kilometara ili dalje) smatra se neuspješnim.

Oprezan i proračunat

Da li je Kim zaista takav čudak ili je samo proračunat?

Analitičari se slažu da je Kim daleko od čudaka kakvim ga predstavljaju. Profesor Segun Kjun Ko, koji je nekada radio u sjevernokorejskom ministarstvu vanjskih poslova, za Kima kaže da je "oprezan i proračunat". Na primer, Ko tvrdi da Kim koristi godišnje vojne vježbe SAD i Južne Koreje u svoju korist.

Dok se svijet bavi Trumpom, Kim Jong-un luduje

- Kim traži od svog naroda i podređenih potpunu pokornost njegovom rukovodstvu, jer je zemlja na ivici invazije SAD i Južne Koreje - rekao je Ko

- On stvara koheziju i jedinstvo među svojim ljudima u suočavanju sa invazijom.

Šta se može očekivati početkom 2017. godine?

Početak godine mogao bi biti miran.

- Čuo sam od sjevernokorejskih zvaničnika da neće preduzimati nikakve provokativne poteze dok ne saznaju kakve će poteze poduzeti nova američka administracija - rekao je da Park Hui Rak sa Kokmin Univerziteta u Seulu.

To znači da bi inicijativa mogla da bude Trumpova. Novi američki predsjednik već je najavio da bi razmislio o povlačenju američkih trupa iz Južne Koreje. Čak je i izjavio da je spreman da se susretne sa sjeverno korejskim predsjednikom uz hamburger. Istovremeno, Tramp je Kima nazvao manijakom sa kojim se mora grubo postupati.

Ipak, Park Hui Rak upozorava da ukoliko to bude slučaj, Kim bi mogao žestoko da napadne.

- Kim Jong-un ima tendenciju da bude otvoren i malo ekstreman u svojim odgovorima na prijetnje - kazao je Rak.