BIH

Mostarska inovacija svjetskog kalibra: Automobil koji možete spakovati u kofer!

Elvis Cero izrađuje specijalno vozilo, idealno za savladavanje saobraćajnih gužvi

M. HODŽIĆ

29.12.2016

Zahvaljujući inovaciji Tuzlaka Elvisa Cere, koji živi i radi u Mostaru, pronalazak parkinga i probijanje vozilom kroz gradsku gužvu uskoro više neće biti problem nigdje u svijetu. Ovaj mladi mašinski inžinjer i inovator izradio je projekt inovacije praktičnog, ali jedinstvenog tricikla jednosjeda na elektromotorni, odnosno kombinirani pogon, koji je nazvao “City”. 

Zaštita od krađe 

Namijenjen je osobama koje kao glavno prijevozno sredstvo koriste automobil, a žive ili se kreću u gusto naseljenim i velikim gradovima.

Cero, koji ideju o realizaciji ovog projekta gaji još od 2012. godine, kaže da bi prvi model, kakav nigdje u svijetu još ne postoji, mogao ugledati svjetlost dana u januaru.
Otkrivajući nam karakteristike ovog prijevoznog sredstva, ističe da se ono može pokretati uz pomoć horizontalnih pedala ili hidraulike, ali i na elektromotorni pogon uz pomoć baterije s kojom može prijeći i do 100 kilometara, a uz pedalni pogon dodatnih 30 kilometara. 

- Takvo nešto trenutno ne postoji nigdje na tržištu. Zatvorene je ili poluzatvorene konstrukcije pa se može sklopiti na dimenzije veličine kofera tako da se može nositi bilo gdje, u tramvaju, autobusu i taksiju ili u gepeku automobila. Faktički, ide za vama bilo gdje – navodi Cero te dodaje da vozilo ima i sigurnosni sistem zaštite od krađe te da se može voziti gradskim saobraćajnicama i biciklističkim stazama. 

Ušteda vremena 

Ni loši vremenski uvjeti ne predstavljaju problem, jer je dizajniran tako da u potpunosti zaštiti vozača od lošeg vremena i osigura mu udobnu i stabilnu vožnju. 

Cero kaže da za vožnju nije potrebna dozvola, kao ni položen vozački ispit, te da u ovom slučaju nema ni troškova poreza tako da je, pored uštede vremena i prostora, i ušteda novca ogromna.