SARAJEVO

Gradske ulice, ''ukrašene'' starim svjetiljkama, sablasno izgledaju noću

Uoči javnog dočeka Nove godine na Trgu BiH

F. SABLJICA

30.12.2016

Sarajevo će u subotu biti centar regije u kojem će, kako se očekuje, skoro 100.000 ljudi uz koncert Dine Merlina proslavljati Novu godinu. No, u kakvom to ambijentu dočekujemo goste iz svih krajeva BiH i drugih država, zabilježila je ekipa „Avaza“. 

Nemaju novca

Glavne gradske ulice, od Trga BiH, gdje će biti organiziran javni doček, prema Obali Kulina bana, pa sve do Vječne vatre, izgledaju sablasno. Novogodišnje rasvjete uopće nema te je nemoguće osjetiti prazničnu atmosferu. 

Tek od Vječne vatre prema zgradi Predsjedništva BiH postavljeno je pet visećih ukrasa, koji samo jednim dijelom svijetle. Građani s kojima smo razgovarali kazali su nam da grad nikada nije siromašnije bio ukrašen za vrijeme novogodišnjih praznika te da bez dekoracije sablasno izgleda. 

ulicni-standovi

 Štandovi na Ferhadiji 

Aldijana Hamza iz kantonalnog preduzeća „Park“ kazala nam je da iz budžeta Kantona godišnje dobiju samo 80.000 KM za dekoraciju grada tokom praznika. 

- S tim budžetom nemoguće je kupiti, održavati i popravljati dekoraciju. Svjetiljke koje su trenutno postavljene su prošlogodišnje, jer ove godine nismo imali novca da nabavljamo nove - rekla je Hamza. 

Rasvjeta ne radi

Glavna šetnica Ferhadija, također, nije ukrašena. Duž ulice samo su postavljeni štandovi s novogodišnjim rekvizitima, a tu su i djeca ulični pjevači, prosjaci... Da dekoracija nije glavni problem, uvjerili smo se i u ulicama Maršala Tita, Alipašina i drugima u kojima ne radi rasvjeta, odnosno na nekoliko stubova sijalice ne svijetle.

Prepuni kontejneri 

kontejneri-nova-godina

U nekim ulicama puni kontejneri 

U gradu smo na brojnim lokacijama zatekli i kese sa smećem, koje će dočekati i turiste. Također, u nekim sporednim ulicama kontejneri su bili pretrpani smećem koje raznose psi lutalice.