BIH

Sokolac: Pacijentima na raspolaganju sala za sport, frizerski salon, soba za intimu

Ozvaničen početak rada Zavoda za forenzičku psihijatriju

Al.Č.- N.Ka.

30.12.2016

Pišu: A. ČENGIĆ - N. KATICA

Zavod za forenzičku psihijatriju na Sokocu primio je prve pacijente, koji su počinili najteža krivična djela u stanju smanjene uračunljivosti, a jučer je ozvaničen početak rada ove ustanove. Prvi pacijenti primljeni su 5. decembra, a trenutno ih je 28.

Početak rada ozvaničio je ministar pravde BiH Josip Grubeša. Istakao je da Zavod ispunjava sve uvjete propisane zakonom, da se poštuju sva ljudska prava.

Vratiti u društvo

- Pacijenti imaju priliku da se potpuno rehabilitiraju. Zahvaljujući stručnim doktorima i njezi koju će im pružiti, pacijenti će se moći vratiti u društvo i to nam daje nadu da neće ponoviti slična ili ista kaznena djela - kazao je Grubeša.

Pacijentima je osigurana cjelodnevna njega. Svi moraju poštovati kućni red. U zajedničkoj kuhinji mogu popiti kafu, čaj. U osam sati je doručak. Sestre su zadužene da prate koliko pacijenti jedu, kakvo im je raspoloženje...

Direktor Zavoda Zoran Kosorić ističe da je prioritet da se prebace prvo pacijenti iz Psihijatrijske bolnice Sokolac. U dogovorima su s predstavnicima Ministarstva pravde FBiH o preuzimanju pacijenata iz KPZ-a Zenica i drugih iz FBiH.

- Trenutno imamo tri doktora specijalista i dva spoljna saradnika. Imamo 200 bolničkih kreveta i 50 zaposlenih. Smještajni kapaciteti širit će se s rastom pacijenata - kazao je Kosorić.

Za puni kapacitet potrebno je da imaju 140 zaposlenih. Cijena boravka jednog pacijenta trebala bi iznositi oko 100 KM po danu. Zavod ima savremeni videonadzor, a čak su i sobe pokrivene kamerama 24 sata. Da bi liječenje pacijenata bilo uspješno, neophodno je da imaju ispunjen dan. Na raspolaganju imaju salu za sportske aktivnosti, televizor, učestvovanje u različitim sekcijama.

Okitili jelku
 
- U ovom prazničnom periodu za što ugodniji ambijent okitili smo jelku, a za Novu godinu pripremamo prigodan sadržaj - rekla je Dara Paunić, glavna sestra Zavoda.

Svi pacijenti imaju pravo na slobodan vikend, ali o tome odlučuju ljekari. U Zavodu pacijenti imaju i sobu za intimu, gdje su im dozvoljene bračne posjete.
 

Stevanoviću još godina liječenja 

Psihijatrijski tim Zavoda za forenzičku psihijatriju na Sokocu zatražio je produženje mjere prisilnog liječenja Željku Stevanoviću (51) iz Banje Luke, koji je u neuračunljivom stanju ubio vozača gradskog "Autoprevoza" Boru Topića (55). U decembru prošle godine odluka je produžena na još godinu, što je i sada učinjeno. 

U presudi je navedeno da Stevanović boluje od paranoidne šizofrenije i budući da nije mogao shvatiti posljedice djela, nije mu se mogla izreći zatvorska kazna. Umjesto toga je upućen na liječenje, jer su psihijatri utvrdili da je opasan po okolinu i da ne smije biti pušten na slobodu.