GLOBUS

Od njega strepe i Amerikanci i Rusi: Ovo je najopasniji čovjek na planeti

Lider Sjeverne Koreje zagonetka

Redakcija

29.12.2016

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un u 2017. godinu ulazi s nečim što baš ne veseli ostatak svijeta: testirao je nuklearno oružje, a zapravo niko ne zna bi li on u ljutnji zaista i iskoristio to oružje. 

Postavlja se pitanje je li on sada jedan od najopasnijih ljudi na svijetu.

Sjeverna je Koreja u 2016. izvela dva nuklearna testiranja: jedno u januaru, i jedno, najsnažnije do sada, u septembru. Dodajmo tome i niz raketnih testiranja na tlu i na moru, i dolazimo do zaključka da svijet ima mnogo razloga za brigu.
 
‘Kombiniranje nuklearnog oružja i balističkih raketa s vođom poput Kim Jong-una recept je za katastrofu’, rekao je admiral Harry Harris, voditelj američkog Pacifičkog zapovjedništva. Dodao je da se sjevernokorejski vođa sada može smatrati najopasnijim čovjekom na zemlji.

U pet godina pogubio više od 300 osoba

Diktator Kim Jong-un naručio je više od 300 ubistava u pet godina otkako je preuzeo vlast u Sjevernoj Koreji. Smaknuća je koristio kako bi se učvrstio na vlasti, smatra sjevernokorejski Institut za strategiju nacionalne sigurnosti. Čak 140 od 340 ubijenih od 2011. godine bili su visoki vladini dužnosnici, piše The Independent.

U avgustu su navodno dvojica dužnosnika pogubljena po Kimovom naređenju – jedan zbog toga što je zaspao na jednom sastanku, a drugi zbog toga što je predložio projekt za koji je ovaj diktator smatrao da će ugroziti njegov autoritet.

Analitičar odbrane Bruce Bennet smatra da je Kim pokazao ekstremni stepen brutalnosti otkako je naslijedio svog oca.

- Naprimjer, u pet godina tokom kojih je vođa Sjeverne Koreje, pet je puta mijenjao ministra odbrane, dok je njegov otac u 17 godina vladavine ministra odbrane promijenio samo tri puta, od čega su dvije promjene došle zbog smrti dotadašnjih ministara’, rekao je Bennet.

Najviše je pogubljenja Kim naredio 2014. godine. Tada je dao smaknuti čak 50 zvaničnika, i to zbog gledanja južnokorejskih sapunica.

- Kim nastavlja zamjenjivati staru gardu režima njegova oca s ljudima koji su njemu odani. Tako to funkcionira u totalitarnim režimima bez prave opozicije’, rekao je Robert Kelly, profesor političkih nauka s južnokorejskog univerziteta.