REGION

Srbija nabavlja devet helikoptera za vojsku i policiju

Zračna podrška

Redakcija

29.12.2016

Ministarstva odbrane i unutrašnjih poslova Srbije zaključili su ugovor za kompanijom Airbus Helicopters o nabavci devet helikoptera H-145M za potrebe Vojske Srbije i MUP-a, saopšteno je danas.

- Kroz ovu nabavku Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana Vojske Srbije i helikopterska jedinica MUP Srbije opremaju se posljednjom generacijom helikoptera za izvršavanje najzahtjevnijih misija (transport, traganje i spasavanje, borbene misije, medicinska evakuacija, nadzor i osmatranje, itd) - navodi se u saopštenju, prenosi Beta.

Kako se dodaje, ugovor predviđa nabavku devet helikoptera sa paketom rezervnih dijelova, alata i dokumentacije, ali i transfer tehnologije za održavanje tih letjelica.

Također je dogovorena i oprema, obuka i sertifikacija Vazduhoplovnog zavoda "Moma Stanojlović" u Batajnici kao centra za održavanje helikoptera "Gazela", kao i uključivanje Zavoda u remontnu mrežu kompanije Airbus Helicopters.

Ugovorena je i podrška srbijanskim kompanijama i naučno-istraživačkim institucijama u cilju pribavljanja relevantnih kvalifikacija i sertifikacija, uz traženje mogućnosti za angažovanje srbijanskih industrijskih kapaciteta i nabavku njihovih dobara i usluga.

Pored predstavnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova i predstavnika kompanija Airbus Helicopters i Airbus Group, ceremoniji potpisivanja ugovora prisustvovali su ministar odbrane Zoran Đorđević, ambasadorka Francuske u Srbiji Kristin Moro i ambasador Njemačke u Srbiji Aksel Ditman.