BIH

Muharem Kulauzović: Mene, ali i privredu čitave Krajine, uništili su lokalni političari

Stručnjaci već godinama upozoravaju na štetnost raznih montiranih sudskih procesa protiv privatnih kompanija

Depo.ba

29.12.2016

Ekonomski stručnjaci već godinama upozoravaju na strahovite štete koje ovdašnji poličari prave ekonomiji u BiH. Muhamed Kulauzović bio je žrtva montiranog sudskog slučaja u kojem su on, ali i Krajina, izgubili preko 30 miliona eura investicija u taj kraj.
 
Slučaj tuzlanske firme 'Tuzla kvarc' i blamaža Kantonalnog suda TK u vezi ovoga slučaja pokazala je sve razmjere gotovo kriminalnih veza dijela pravosuđa i politike i njihovih krajnje štetnih utjecaja na domaću ekonomiju. Podsjećamo, plan da se uništi ova firma preko montiranih sudskih procesa i oduzimanja koncesije za kvarcni pijesak, bio je gotovo uspio ali zahvaljujući akcijama „zvizdača“ i nekoliko medija to se nije desilo. Firma je preživjela, koncesija im je vraćena, montirane optužbe su pale i nakon niza godina ova firma se vraća u privredni život Tuzlanskog kantona.  Ali u ovoj borbi za pravdu plaćena je ogromna cijena i šteta koja se mjeri u milionima maraka.

Stručnjaci već godinama upozoravaju na svu štetnost raznih montiranih sudskih procesa protiv privatnih kompanija i privrede uopće u BiH. Jedan od takvih je slučaj bihaćkog Citrusa koji se ovih dana vraća u javnost, zbog najava da se traži revizija čitavog slučaja. Podsjećanja radi, u vrijeme početka privatizacijskih procesa u Bosni i Hercegovini kompanija „Citrus“ d.o.o. iz Ljubljane bila je vrlo uspješno slovenačko preduzeće, a većinski vlasnik ovog preduzeća Muharem Kulauzović bio je istaknuti slovenački privrednik. Na poziv lokalnih vlasti u Bihaću ovaj privrednik se u BiH vratio sa velikim ambicijama i ušao u privatizaciju nekoliko već propalih preduzeća u tom kraju kao jedan od najvećih stranih investitora, sa namjerom da uloži izuzetno značajna vlastita sredstva u iznosu od cca.10 miliona eura, te da izvrši dodatna ulaganja u privatizirana preduzeća iz obezbjeđenih bankarskih sredstva u vidu kredita u iznosu od cca. 30 miliona eura.

Međutim, ovo preduzeće, kao strani investitor i učesnik u procesu privatizacije, kao i njegovi djelatnici, su bili izloženi nevjerovatnom progonu i organiziranoj hajci, u kojoj su prikriveno ili otvoreno učestvovali moćni i uticajni pojedinci iz političke i javne vlasti. Metodi progona, sprečavanja i diskriminacije preduzeća „Citrus“ d.o.o. Ljubljana bili su vrlo perfidni i mogli bi se uporediti sa najgorom praksom totalitarnih režima. Konačni efekti uvog slučaja su prosto za nepovjerovati: preduzeće „Citrus“ d.o.o. Ljubljana je izbačeno iz privatizacijskih procesa i pri tom je izgubilo vlastiti kapital u vrijednosti od cca.10 miliona eura, i na kraju je zbog toga moralo završiti u stečaju.

Osnivač preduzeća „Citrus“ d.o.o. Ljubljana i izuzetno uspješni slovenački privrednik Muharem Kulauzović, državljanin Slovenije, ostao je i bez vlastite kuće i ostale imovine, te je osuđen od strane Kantonalnog suda u Bihaću na kaznu zatvora od osam i pol godina, dok su sličnu sudbinu imali i drugi bliski suradnici ovoga preduzeća, poput Asima Jonuzija, koji je od strane istog Suda osuđen na kaznu zatvora od devet i pol godina. 
 
Ove su vjerovatno jedine, ali zasigurno najviše kazne izrečene bilo kom od učesnika procesa privatizacije u Bosni i Hercegovini. Važno je napomenuti kako su investitori kao slovenački državljanini mogli na jednostavan način da izbjegnu kazneni progon u Bosni i Hercegovini i da traže da im se eventualno sudi u Sloveniji. Međutim, vjerujući u vlastitu nevinost dobrovoljno su se iz Slovenije vratili u BiH i odazvali tužilaštvu i sudu u Bihaću, da bi pred Kantonalnim sudom u Bihaću bili izloženi, po riječima Kulauzovića, apsolutno neutemeljenom i montiranom procesu. 
 
Ova sudska odluka  kasnije je značajnim dijelom promijenjena od strane Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine. Danas Muharem Kulauzović i Asim Jonuzi žive i rade u Sloveniji. Asim Jonuzi (koji je zbog svega promijenio ime u Asim Busch Puzitsch) danas vodi nekoliko izuzetno uspješnih njemačkih i slovenačkih preduzeća i iskreno se, kako je to izjavio u prošlogodišnjem intervju za DEPO Portal,  nada se da će se i u Bosni i Hercegovini u budućnosti promijeniti sveukupni društveni i poslovni ambijent, te da će strani investitori i strani kapital biti drugačije tretirani i uvažavani.

S druge strane, Muharem Kulauzović ističe da i danas, iako je od početka tih za njega nemilih događaja proteklo skoro petnaestak godina, još uvijek ne može da shvati i razumno objasni sve tadašnje odnose i političko-sudske sprege zbog kojih je doživio nevjerovatan progon, i kao privrednik i kao čovjek. 

- Krajem šezdesetih godina dvadesetog stoljeća, sa nepunih šesnaest godina, otišao sam u Sloveniju, kao i većina mojih sunarodnjaka trbuhom za kruhom. Naporno radeći u narednih tridesetak godina prošao sam težak put  od fizičkog radnika do vrlo uspješnog poslovnog čovjeka. Krajem devedesetih godina preduzeće „Citrus“d.o.o. Ljubljana, i ja osobno bili smo izuzetno cijenjeni u Sloveniji. Kao uspješan slovenački privrednik došao sam u Unsko-sanski kanton, sa prvenstvenom namjerom da investiram i da pomognem razvoju mog rodnog kraja. Naravno da ne bih bio iskren ako ne bih istakao kako sam u budućnosti očekivao i efekte tog investiranja, kako opće tako i moje osobne. Namjere i želje su mi bile apsolutno poštene i iskrene. Međutim, već od početka mog poslovnog angažovanja u Unsko-sanskom Kantonu osjećao sam se kao da sam upao u osinje gnijezdo, govori za DEPO Portal Kulauzović.
 
Ističe kako i tada i sada zna da je raznim privatizacijskim profiterima, političkim moćnicima i sličnim tipovima pomrsio račune i ugrozio interese u procesu privatizacije. Zbog toga su se udruženim snagama okomili na njega predstavljajući ga kao bjelosvjetskog prevaranta, eksponenta albanske i ko zna koje još mafije, tvrdeći da arapskim kapitalom hoće da pomogne onima koji bi željeli da stvore „novu džamahiriju  u Krajini“. Kulauzović odbacuje ove vrste optužbi te tvrdi da je bio idealna meta i dežurni krivac za sve loše efekte privatizacije na Unsko-sanskom Kantonu i šire. 

- Ja sam prije ulaska u privatizaciju na Unsko-sanskom Kantonu bio situiran čovjek i uspješan privrednik. Na kraju tog procesa ostao sam skoro bez ičega i dobio sam i izdržao dugogodišnju zatvorsku kaznu. Sličnu sudbinu imao je i moj zet Asim Jonuzi. Oni koji su mene tada napadali i predvodili kriminalno-političku hajku na mene u međuvremenu su se enormno obogatili kroz privatizacijske procese. Njih danas vrlo lako mogu da prepoznaju i prosječno informirani građani na tom području. Ja sam odslužio zatvorsku kaznu, ali ću do kraja svog života tražiti pravdu i istinu o svim tim dešavanjima. Želio bih da moja sudbina nikoga više ne snađe. Ono što je nesporna istina jeste da kompanije, koje smo tada pokušali privredno oživjeti i u kojima se u to vrijeme nešto dešavalo na planu oživljavanja proizvodnje, danas zjape napuštene i prazne. Drugi su pokrali i odnijeli sve što se moglo odnijeti iz većine tih preduzeće, a ja sam ostao bez značajnih vrijednosti. Sve se to može provjeriti i u svemu je vrijeme najbolji sudac, navodi Kulauzović.

Svi argumenti danas govore da je Kulauzović bio žrtva političkog, kriminalnog i sveukupnog progona jer u to vrijeme nije imao nikakvu političku podršku. Jer, sudski nikada nije dokazano su Kulauzović i njegovi partneri učinili bilo šta što bi se moglo tretirati kao napravljena šteta prema državi ili lokalnoj zajednici u koju su ulagala velika finansijska sredstva. Klasična priča o uspješnom biznismentu i investitoru kojeg su svi u Bihaću htjeli da iskoriste i uspjeli u tome. Zato već više od deceniju ozbiljni investitori zaobilaze Bihać i Krajinu, upravo zbog nepovoljnog ekonomskog i političkog okuženja za ulaganje u biznis.

-  Volio bih kada bi slovenački ili bilo koji drugi neovisan sud mogao ponovo da sagleda sve činjenice i odluči o mom slučaju, pa makar me osudili i na doživotnu robiju. Još više bih volio da konačno i u mojoj Bosni i Hercegovini dođe vrijeme pune vladavine prava i poštovanja principa pravne države, pa da mi ponovo sude. Bez neovisnog pravosuđa nema ni ekonomskog ili bilo kog drugog prosperiteta. U mom slučaju pravosuđe zasigurno nije bilo neovisno i zbog toga želim da se tako nešto nikome više nikada ne dešava, poručuje na kraju Muharem Kualuzović.

Danas živi u Sloveniji i čitav slučaj je predao na sudsku i privrednu reviziju.