SPORT

Sport u 2016. godini: Odbojkaši ponos BiH, Tuka četvrti na EP-u, Portugal na krovu Evrope (FOTO + VIDEO)

Rezimirali smo sva sportska dešavanja u ovoj godini

A. SOKOLOVIĆ

31.12.2016

Još jedna godina je na izmaku. Ova godina donijela je mnoštvo zanimljivih sportskih događaja, ali su, nažalost, naši vrhunski sportisti totalno zakazali. Možemo se ponositi samo srebrenom medaljom naših odbojkaša koju su donijeli sa Paraolimpijskih igara iz Rio de Janeira.

Inače, zaljubljenici u sport mogli su da uživaju u brojnim sportskim događajima.

Svjedočili smo raznim rekordima, dominacijama, ali i iznenađenjima.

Uostalom, krenimo redom.

Januar

Vaterpolo, Evropsko prvenstvo

Domaćin je bio Beograd, a naslov je pred domaćim navijačima odbranila Srbija (pobijedili u finalu Crnu Goru 10:8). Ovo je prvo izdanje nakon 1991. na kojem se natjecalo 16 umjesto dotadašnjih 12 reprezentacija. Jedini debitant je bila reprezentacija Malte. 

Rukomet, Evropsko prvenstvo

Poljska je ugostila selekcija na 12. izdanje kontinentalne smotre rukometaša. Zlato su branili Francuzi, a osvojili ga Nijemci. Oni su u finalu nadigrali Španiju 24:17.

Tenis, Australian Open

Novak Đoković pobjednik Australian Opena za 2016. godinu, nakon što je u finalu sa 3.0 savladao Andy Murraya, po setovima 6:1, 7:5, 7:6 (7:3).

Nijemica Angelique Kerber napravila je senzaciju i osvojila Australian Open! U svom prvom Grand Slam finalu pobijedila je Serenu Williams sa 6:4, 3:6, 6:4. Postala je prva njemačka tenisačica koja je osvojila Grand Slam nakon Steffi Graf 1999. godine. 

Februar

Zimske olimpijske igre mladih

Drugo izdanje Zimskih olimpijskih igara za mlade održano je u norveškom Lillehammeru. Na ceremoniji otvaranja Igara čast da ponese zastavu BiH imala je skijašica Elvedina Muzaferija, a osim nje bh. olimpijski tim činili su još i skijaši trkači Katarina Bogdanović i Miloš Čolić, te biatlonci Teodora Đukić i Boris Škipina. Nismo se proslavili velikim rezultatima.

Košarka, NBA All-Star

Prvi put u historiji All-Star utakmica NBA lige održana je izvan SAD. Najbolji svjetski košarkaši su se okupili u Air Canada Centru u Torontu. Zapad je savladao Istok rezultatom 196:173, a ovo je bila rekordna utakmica po broju poena, dok je MVP drugu sezonu zaredom bio Russell Westbrook iz Oklahoma City Thundera. Oprostio se sjajni Kobe Bryant. Trenutni skor u pobjedama 37:28 za Istok.

Mart

Atletika, Svjetsko dvoransko prvenstvo

Svjetsko dvoransko prvenstvo u atletici 2016. bilo je 16. izdanje Svjetskih dvoranskih prvenstava u organizaciji IAAF-a. Održano je u Portlandu, u američkoj saveznoj državi Oregonu od 17. do 20. marta 2016. u dvorani Oregonskog konvencijskog centra.

Među sudionicima nije bilo predstavnika Bosne i Hercegovine, iako su norme za nastup ispunili Amel Tuka na 800 metara, te bacači kugle Hamza Alić, Kemal Mešić i Mesud Pezer.

Formula 1, Početak Svjetskog prvenstva

Velikom nagradom Australije počelo je 67. sezona SP-a Formule 1. Na stazi Albert Park u Melbourneu pobijedio je Britanac Jenson Button u McLarenu.

April

Džudo, Evropsko prvenstvo

U ruskom Kazanju održana je kontinentalna smotra najboljih džudista Evrope, na kojoj je nastupilo troje naših predstavnika. Aleksandra Samardžić u kategoriji do 70 kg izgubila je u drugom kolu od francuske predstavnice i petoplasirana na svjetskoj listi Gevrise Emane.

Naša najveća uzdanica i evropska vicešampionka od prije dvije godine, Larisa Cerić, je imala izuzetno težak žrijeb. U prvom kolu je slobodna, ali je u drugoj rundi je poražena od deveta na svijetu Ukrajinke Svitlane Iaromko.

Harun Sadiković u kategoriji preko 100 kg izgubio je od Žarka Čuluma iz Srbije u prvom kolu.

Harun Sadiković u borbi protiv Žarka Čuluma iz Srbije

Maj

Hokej na ledu, Svjetsko prvenstvo

Bjelorusija je bila domaćin Svjetskog prvenstva u hokeju.  U finalnom susretu Rusija je u Minsku pobijedila Finsku sa 5:2 (1:1, 2:1, 2:0), osvojivši drugi naslov u posljednje tri godine, peti pod ruskom zastavom te ukupno 27. računajući titule bivšeg SSSR-a.

Plivanje, Evropsko prvenstvo

Najbolji evropski plivači u Londonu na Evropskom prvenstvu pripremali se za Olimpijske igre. Bh. plivanje je posljednjih godina u usponu, a među najboljih plivača iz 49 zemalja nastupila je i plivačka reprezentacija BiH.

Bh.boje u Londonu branili su: Amina Kajtaz (1996 godište-Velež Mostar), Adi Mešetović (1997.godište-Olymp Banja Luka), Nejla Karić (2001.godište-GKVS Sarajevo) i Emina Pašukan (2001.godište- Bosna Sarajevo). 

Nastup naših plivačica i plivača može se ocjeniti kao uspješan. Ukupno je oboreno pet državnih rekorda, seniorskih i juniorskih, te dva lična najbolja rezultata.

amina-kajtaz-glavna

Branila bh.boje u Londonu: Mostarka Amina Kajtaz

Košarka, Final Four Eurolige

Završni turnir košarkaške Eurolige održan je u Mercedes-Benz Areni u Berlinu. Košarkaši moskovskog CSKA svladali su u produžetku turski Fenerbahce sa 101:96 (22-20, 28-10, 19-23, 14-30, 18-13).

Pamtimo kada su i naše ekipe učestvovale u finalu, a jedan od pobjednika Eurolige je bila i Bosna (sezona 1978/79. / Bosna Sarajevo - Varese (96-93).

Nogomet, Finale Evropske lige

Na St. Jakob-Parku u Baselu odigran oje finale nogometne Europske lige. Sevilla je po treći puz uzastopno odbranila naslov. Rezultatom 3:1 Sevilla je u finalu bila uspješnija od Liverpoola te osvojila peti put u svojoj historiji UEFA Evropsku ligu.

Tenis, Roland Garros

Kruna teniske sezone na zemljanim terenima je bila na drugom Grand Slam turniru godine – Roland Garrosu. Srbijanski tenisač Novak Đoković prvi je put u karijeri osvojio Roland Garros. U finalu pariškog Grand Slama Novak Đoković je pobijedio Škota Andyja Murraya sa 3:6, 6:1, 6:2, 6:4.

Španska teniserka Garbine Muguruza pobjednica je bila u ženskoj konkurenciji. U finalu 32 miliona eura vrijednog turnira četvrta nositeljica turnira Muguruza je bila bolja od prve teniserke svijeta, Amerikanke Serene Williams sa 7:5 i 6:4.

Sjajni Đoković osvojio Roland Garros

Nogomet, Finale Lige prvaka

Posljednja utakmica sezone u Ligi prvaka odigrana je na milanskom San Siru. Nogometaši Real Madrida osvojili su Ligu prvaka nakon što su u velikom finalu u Milanu boljim izvođenjem jedanesteraca slavili protiv gradskog suparnika Atletica s 5:3. U regularnom dijelu je bilo 1:1.

Juni

Nogomet, Evropsko prvenstvo

Nogometna reprezentacija Portugala osvojila je naslov evropskog prvaka nakon što je u finalnom susretu na stadionu Stade de France pred 80.000 gledatelja nakon produžetaka pobijedila Francusku sa 1:0. Junak utakmice bio je portugalski napadač Eder koji je u 109. minuti sjajnim udarcem svladao Huga Llorisa. 

Ronaldo nije igrao u finalu, ali je Portugal osvojio naslov

Nogomet, Copa America

Posebno izdanje Copa Americe, odnosno južnoameričkog nogometnog prvenstva, održano je u SAD-u. Pobjednik jubilarne Copa Americe Centenario je reprezentacija Čilea koja je u finalu na jedanaesterce sa 4:2 svladala Argentinu.

Argentini je ovo s Leom Messijem (promašio penal) treće izgubljeno finale u posljednje tri godine, nakon Svjetskog prvebstva u Brazilu i prošlogodišnje Copa Americe kada ih je također na jedanaesterce pobijedio Čile.

Messi promašio penal

Tenis, Wimbledon

Najugledniji teniski turnir, ujedno i treći Grand Slam sezone, održan je na travnatim terenima londonskog All England Cluba. Andy Murray po drugi je put u karijeri trijumfirao na domaćem Grand Slam turniru, gdje je u finalu sa 6:4, 7:6 (3), 7:6 (2) nadigrao Kanađanina Miloša Raonića, koji se po prvi put borio za naslov pobjednika na jednom od četiri najveća turnira.

Američka tenisačica Serena Williams ušla je u historiju svjetskog tenisa osvojivši svoju 22. Grand Slam titulu. U finalu Williams je savladala Njemicu Angelique Kerber sa 2:0, po setovima 7:5, 6:3.

Juli

Atletika, Evropsko prvenstvo

Kontinentalna smotra najboljih evropskih atletičara održana je samo mjesec prije početka najvećeg sportskog događaja, Olimpijskih igara. U Amsterdamu je među 1.473 takmičara iz 50 država nastupilo i pet bh atletičara Amel Tuka, Hamza Alić, Kemal Mešić, Mesud Pezer i Dejan Mileusnić.

Najbolji rezultat ostvario je Amel Tuka, koji je u utrci na 800 metara osvojio četvrto mjesto.

Tuka je u Amsterdamu ostao bez medalje

Avgust

Olimpijske igre (Rio de Janeiro)

Najveći sportski događaj na svijetu, kruna četverogodišnjeg razdoblja su Olimpijske igre koje su održane u Rio de Janeiru. 

Na Olimpijskim igrama Bosna i Hercegovina imala je 11 takmičara, ali i dalje smo jedna od onih zemalja koje nisu osvojile medalju na olimpijskim igrama.

BiH su predstavljali Amel Tuka, Hamza Alić, Kemal Mešić, Mesud Pezer, Lucia Kimani (atletika), Damir Džumhur, Mirza Bašić (tenis), Larisa Cerić (džudo), Tatjana Đekanović (streljaštvo), Amina Kajtaz i Mihajlo Čeprkalo (plivanje).

Nismo se proslavili, Tuka je stigao samo do polufinala, Argentinac Juan Monaco je ubjedljivo savladao Mirzu Bašića sa 6:2, 6:2 u prvom kolu, dok je naš najbolji teniser, Damir Džumhur, poražen od izraelskog tenisera Dudija Sele sa 6:4, 6:4.

Podizanje zastave BiH u Rio de Janeiru 

Nogomet, Uefin superkup

Za Uefin superkup u Trondheimu borili su se aktualni pobjednici Lige prvaka i Europske lige. Nogometaši madridskog Reala pobjednici su nakon što su u pobijedili Sevillu sa 3-2 (1-1, 2-2) nakon produžetka.

Tenis, US Open

Na terenima njujorškog Flushing Meadowsa u New Yorku igran je US Open, posljednji Grand Slam turnir sezone.

Švicarac Stan Wawrinka u svom trećem Grand Slam finalu stigao i do trećeg naslova i pobijedio tada prvog tenisera svijeta Novaka Đokovića, nakon četiri seta 6-7 (1), 6-4, 7-5, 6-3.

Nijemica Angelique Kerber je u finalu pobijedila Čehinju Karolinu Pliskovu sa 2:1 po setovima -  (6:3, 4:6, 6:4).

Septembar

Paraolimpijske igre, Rio de Janeiro

Reprezentacija Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci osvojila je srebrenu medalju na Paraolimpijadi u Rio de Janeiru nakon što je u finalu izgubila od Irana 1:3  (25:21, 21:25, 25:18, 25:15)..

U petom uzastopnom finalu paraolimpijskih turnira između dvije najbolje selekcije na svijetu, Iranici su bili bolji i osvojili šesto paraolompijsko zlato.

Kompletan finalni meč iz Brazila: Bravo, Zmajevi...

Kick-boxing, Svjetsko juniorsko prvenstvo

Bh. kickboxer Mirza Pramenković postao je svjetski prvak u kick boxu u teškoj kategoriji za juniore. Pramenković je odradio još jednu fantastičnu borbu u Dublinu te je pobijedio predstavnika Hrvatske, borca s mnogo iskustva i profesionalnih mečeva Mihovila Ždralića (3:0).

pramenkovic-titula

Pramenković postao svjetski prvak u kick boxu u teškoj kategoriji za juniore

Oktobar

Skijanje, veleslalom

Sezona u alpskom skijanju počela u austrijskom Söldenu. Prvi veleslalom sezone pripao je Francuzu Alexisu Pinturaultu. To je Pinturaultu bila 150. utrka karijere, 37. plasman na pobjedničko postolje i 16. pobjeda, a sedma u ovoj disciplini.

Košarka, Euroliga

U oktobru je tradicionalno počela nova sezone Eurolige, s promjenom u formatu i smanjenje broja klubova sa 24 na 16. Prvi nastup upisao je naš sjajni mladi košarkaš Džanan Musa u dresu Cedevite, u debiju na vrlo teškom gostovanju u Atini protiv Olympiacosa. Reprezentativac Bosne i Hercegovine ubacio je četiri poena i pružio odličnu partiju u uvodnim minutama koje je dobio u petorci seniorskog tima. 

Prvu nastup Muse u Euroligi za Cedevitu 

Novembar

Nogomet, kvalifikacije za SP 2018.

Pobjedom od 5:0 nad Estonijom u Zenici, fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine otvorila je kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo, koje će se 2018. godine igrati u Rusiji. Strijelci su bili. Spahić dva, Džeko, Medunjanin i Ibišević.

Decembar

Plivanje, Svjetsko prvenstvo u malim bazenima

U kanadskom Windsoru je održano Svjetsko prvenstvo u plivanju na malim bazenima (25 metara), a Bosnu i Hercegovinu na ovom takmičenju predstavlja šest takmičara: Amina Kajtaz, Adi Mešetović, Ilijan Malčić, Angelo Šimić, Nejla Karić i Emina Pašukan. Naši su nizali rekorde, kako juniorske, tako i seniroske...

Rukomet, Evropsko prvenstvo za žene

U Švedskoj će odigrano Evropsko rukometno prvenstvo za žene. Norvežanke su osvojile sedmu titulu, čak šestu na posljednjih sedam takmičenja. Samo je Crna Gora 2012. godine u Beogradu uspjela da na produžetke dobije Hajdi Loke i društvo.

U Geteborgu nije bilo dileme. Osam utakmica - osam pobjeda! Posljednja je zabilježena protiv Holandije - 30:29 (15:15).