VIJESTI

Arnaut: Koalicije se ne smiju uvjetovati uskraćivanjem medijskih sloboda

Sjednica danas u Sarajevu

S. D.

29.12.2016

14:40 U okviru rasprave o ostavci Žike Krunića na mjesto predsjednika Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH kao nezavisnog tijela policijske strukture BiH i Prijedlogu odluke o njegovom razrješenju sa te dužnosti, poslanici su stavove suprotstavili oko toga da li se to čini zato što je on u sukobu interesa ili zbog njegovog obrazloženja u ostavci da to čini zbog opstrukcija u nadzornim organima u vođenju istrage o napadu na premijera Srbije Aleksandra Vučića prošle godine tokom obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici. 

Poslanici su obavili raspravu i o izvještajima o reviziji učinka o temama "Aktivnosti institucija BiH za provođenje zaštite i spašavanja za vrijeme prirodne ili druge nesreće" i "Efikasnost sistema deminiranja u BiH". 

Raspravom o davanjima saglasnosti za ratifikaciju memoranduma i sporazuma iscrpljen je dnevni red današnje sjednice, a trenutno je u toku glasanje. 

13:15 Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmotrio je danas u Sarajevu u drugom čitanju Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima.

Za ovu tačku nije bilo zainteresovanih poslanika za raspravu, a glasanje će biti obavljeno po okončanju rasprave oo svim tačkama dnevnog reda.

Prijedlogom zakona o izmjeni Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima propisuju se sastav, mandat, način odlučivanja i druge obaveze Stručnog vijeća Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

U prvom čitanju, razmotren je i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač poslanik SDA Šemsudin Mehmedović.

On je pojasnio da je cilj ovog zakona izjednačavanje koeficijenata policijskih službenika sa koeficijentima zaposlenih i državnih službenika u skladu sa principima na kojima se zasniva Zakon o plaćama i naknadama zaposlenih u institucijama BiH, a diskusija nije bilo.

Poslanik SDA Senad Šepić konstatovao je da tokom rasprave o Izvještaju Evropske komisije o BiH za 2016. godinu nema prisutnih članova Vijeća ministara BiH na sjednici Predstavničkog doma, pa tako ni rasprava nema svrhu.

Safer Demirović, posalnik SDA, smatra da su, iako je Izvještaj pozitivan, institucije BiH morale da učine mnogo više na ispunjavanju obaveza na evropskom putu BiH, kao i da spriječe mnoge opstrukcije u procesu evropskih integracija BiH.

Poslanik SBB BiH Damir Arnaut govorio je o dijelu Izvještaja o slobodi medija i izražavanja u BiH, uz ocjenu da je stanje u toj oblasti veoma loše zbog više razloga, prvenstveno političkih pritisaka, zastrašivanja novinara, govora mržnje i drugo.

- Izvještaj ne treba zanemarivati ni u kojem slučaju, on je od izuzetne važnosti ne samo za one koji su ga pisali, već je za one koji će pripremati politike prema BiH, oni će se na kraju krajeva rukovoditi ovim izvještajima. A, od posebne važnosti za nas, odnosno za građane BiH jer od takvih izvještaja zavisi dalji evropski put BiH. U svakom slučaju, sloboda izražavanja i sloboda medija u BiH je porazno opisano u ovom izvještaju. Imamo zaista jednu lošu situaciju. Ukazano je na nepostojanje upravnih odbora, odnosno istek mandata upravnih odbora, ukazano je na pritisak, na zastrašivanje novinara i medij, ukazano je na politički pritisak nad javnim servisima, ukazano je na političke pritiske na privatne medije i zbog svega toga zabrinjava činjenica da imamo sada prijetnje koalicijama ukoliko privatni medij piše na jedan određeni način. Također, ono što je zabrinjavajuće je da imamo izmjene rang-liste kako je Regulatorna agencija za komunikacije utvrdi kada je u pitanju Upravni odbor BHRT-a, pogotovo zato što je ovdje BHRT kada su javni servisi u pitanju maltene jedina svijetla tačka. Čak su identifikovani problemi kada su u pitanju javni servisi na nivou kantona i općina ,kako su oni su posebno pod uticajem politike. U svakom slučaju, upravo zbog ovakvih stvari ja apelujem da kod  davanja izjava u budućnosti  koalicija,kod davanja izjava o UOBHRT-a, kod glasanja oko UOBHRT-a posvetimo pažnju ovim pitanjima , jer sigurno ako se paušalno odnosnimo prema tome, naprimjerr neko ko je treći na rang listi,a stavi se za prvog , to će završiti u nekom izvještaju. Isto,kao da nismo podržali inicijativu kolege Denisa Bećirovića oko presude Evropskog suda za ljudska prava , to bi završilo u nekom izvještaju, a to onda ima negativne posljedice -kazao je Arnaut.  

Predsjedavajuća  Kluba poslanika SDS-a Aleksandra Pandurević apostrofirala je navode iz izvještaja koji se odnose na stanje u medijima u BiH, na njihovu zavisnost od političkih struktura i često i neobjektivnost i pristrasnost u izvještavanju.

Nermina Kapetanović (SDA) smatra važnim percepciju Brisela da se u javnoj upravi u BiH nije dovoljno uradilo i da institucije BiH treba da se zamisle nad tom negativnom ocjenom Evropske komisije.

- Puno više treba poraditi i na planu zaštite ljudskih prava i manjina, slobodi izražavanja, kao i na sprečavanju pranja novca. Medije treba da pustimo da rade svoj posao bez političkih pritisaka i otvorenih prijetnji- rekla je Kapetanović.

Predsjedavajući  Kuba poslanika HDZ Nikola Lovrinović izrazio je zadovoljstvo činjenicom da Parlament BiH sve više pažnje posvećuje temama u vezi sa članstvom BiH u EU.

11:55 Tokom rasprave o dnevnom redu, došlo je do međusobnih optužbi između poslanika SDS-a i SNSD-a o tome koja od ove dvije stranke "više voli entitet RS i ko zastupa više interese RS-a"

U toj raspravi Dušanka Majkić, zastupnica SNSD-a otkrila je i da poslanici SDS-a nisu bili na prijemu koji je povodom  dana RS-a 9.januara, uprkos tome što je ukinut odlukom Ustavnog suda BiH jučer organizirao Milorad Dodik, predsjednik RS-a.  

Na ovo saznaje reagirao je Damir Arnaut, poslanik SBB-a, koji je podsjetio da je jučer trebala biti održana zajednička sjednica oba doma Parlamenta BiH , na kojoj su poslanici trebali upućivati pitanja Vijeću ministara BiH. On je također podsjetio da je ta sjednica odgođena jer je Mladen Bosić, potpisao odluku o otkazivanju sjednice.

- Meni je sad prvi put postalo poznato da poslanici Saveza za promjene nisu otišli na taj prijem koji je organiziro predsjednik entiteta RS. A, gospodin Bosić je potpisao odluku o otkazivanju jučerašnje sjednice na kojoj poslanici pitaju, Vijeće ministara odgovara, kako je naveo zbog nedostatka kvoruma, jer će poslanici iz RS-a biti na prijemu kod predsjednika RS-a. I sad ja prvi put saznajem da oni ne samo da nisu išli nego nisu ni namjeravali ići, što znači da smo mi imali uslove za kvorum. Ako niste namjeravali ići mi bismo imali kvorum. Meni je bilo neuobičajno da ste vi napisali da neće biti kvoruma, jer se on utvrđuje na sjednici, a vi ste nas tim aktom obmanuli i zbog toga  nismo imali sjedicu koja je Poslovnikom obavezna jednom godišnje - kazao je Arnaut.

11:30 Poslanici SNSD-a ponovo su danas zatražili smjenu Šefika Džaferovića s mjesta predsjedavajućeg Predstavničkog doma.

Iz SNSD-a Džaferovića optužuju za navodne ratne zločine tokom rata u BiH. Optužbe je danas ponovio Staša Košarac. Džaferović je odbacio odgovornost za bilo kakve zločine.

Tužilaštvo BiH također je ranije potvrdilo da ne postoji istraga u slučaju eventualne odgovornosti Džaferovića za zločine tokom rata u BiH.

Podsjećamo, ovaj prijedlog o smjeni Džaferovića Klub SNSD-a uputio je i na prošloj sjednici i ni tada nije usvojen, a nakon čega su zastupnici SNSD-a napustili sjednicu PS BiH. Isto su učinili i danas kada je njihov prijedlog odbijen.

11:20 Damir Bećirović, poslanik DF-a tražio je da se u dnevni red današanje sjednice uvrsti tačka o sagledavanju kako je kazao finansijskog i sigurnosnog aspekta organizacije dočeka Nove godine na platou ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH . Prošireni kolegij uoči sjednice odbio je ovaj zahtjev,a isto su učinilii poslanici kada su se izjašnjavali o Bećirovićevom prijedlogu. Bećirović je svoj zahtjev najviše obrazložio potrebom da se kako je kazao zna koliko će sredstava trebati za dodatni angažman pripadnika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Bećirović je kazao i da njegov prijedlog nije "atak na Sarajevo", nego da želi da ako Direkcija osigurava iz budžeta doček Nove godine u Sarajevu, da  to čini i u  Tuzli, u Mostaru i Banjoj Luci.

Damir Araut, poslanik SBB-a ocijenio je Bećirovićev zahtjev neutemeljenim.

- Radi se o politički utemeljenom zahtjevu i koliko sam shvatio ovdje se problematizira što je bina na stepenicama zgrade PSBiH. Da je bina i pored stepenica, DKPT bi opet imao obavezu osiguravati, kao što to ima svaki dan. Druga stvar ono što treba spomenuti jeste da je plato ispred zgrade PS BiH upravo prostor za javna okupljanja, gdje građani mogu doći. Pravi se jedno bespotrebno politikanstvo, a neophodno je naglasiti da se radi o nekoliko stepenica ispred PSBiH - kazao je Arnaut.

Arnaut je u svom izlaganju iznio i nekoliko podataka koji govore o tome kako je DF , kada su u pitanju njegovi interesi i potrebe , spreman koristiti i samu zgradu Parlamentarne skupštine u stranačke svrhe.Podsjetio je da je DF-u tada odobrenje za korištenje prostorija dala tadašnja sekretarka Službe zajedničkih poslova PSBiH Aida Koristović. Inače, Koristović je na toj poziciji bila kao kadar DF-a.

- Sredinom ove godine upuće je zahtjev za održavanje Javne tribine Političke akademije DF-a. Tada je taj zahtjev odobren od sekretarke Aide Koristović u prostorijama PSBiH održan je politički skup DF-a. Ne znamo koliki su troškovi tada bili, ulazili su u zgradu učesnici, imam listu učesnika Radi se o preko 150 imena. Koliko je koštao njihov boravak u prosotrijama PSBiH, koliko je koštalo da se sve to očisti - zapitao se Arnaut.