ZDRAVLJE U KUĆI

Opasnost je svuda oko nas: Ovaj kobni sastojak izaziva bolesti mozga!

Istraživanje pokazalo

Redakcija

28.12.2016

Poznato je da je aluminij neurotoksičan i da hronična izloženost tom elementu povećava rizik nastanka neuroloških bolesti, uključujući demenciju, autizam i Parkinsonovu bolest. Nova britanska studija prvi put dokazuje i neposrednu povezanost između Alzheimerove bolesti i visokog sadržaja aluminija u mozgu, piše Slobodna Dalmacija.

Aluminij je za centralni nervni sistem isto što i cigareta za pluća tvrde stručnjaci koji su suglasni da otrovni metali oštećuju moždano tkivo te uzrokuju oksidacijski stres i neurodegenerativne bolesti.

Danas smo suočeni s porastom učestalosti Alzheimerove bolesti što je direktna posljedica veće izloženosti aluminiju kojeg se naše tijelo teško može osloboditi. Kada se uzme u obzir da aluminij nije potreban ni za jedan biološki proces u našem organizmu, treba se truditi da ga unosimo u što manjim količinama.

Naučnici Univerziteta Keele u Velikoj Britaniji su nedavno utvrdili da je u mozgu umrlih zbog Alzheimerove bolesti bila prisutna velika količina aluminija s kojim su došli u dodir na radnom mjestu ili na neki drugi način.

Među osobama uključenima u istraživanje bio je i 66-godišnji bijelac koji je umro zbog agresivnog oblika Alzheimerove bolesti, a prije toga je na poslu bio osam sati izložen aluminijevoj prašini koja je kroz respiratorni sistem ulazila u pluća i nakupljala se u mozgu.

Naučnici su analizirali i ženu koja je također umrla od Alzheimerove bolesti i u čijem su tkivu također nađene velike količine aluminija. Utvrđeno je da se žena 16 godina prije smrti našla u blizini industrijske nesreće u kojoj je u lokalnu pitku vodu palo više od 20 tona aluminijeva sulfata.

Aluminij je prisutan posvuda u prirodi - u tlu, vodi i zraku. Njegove čestice s kišom prelaze iz zraka u vodu koja je osnova za život svih živih bića. Dokazano je da su mu izloženije osobe koje žive u industrijskim područjima, ali je zabrinjavajuća prisutnost aluminija otkrivena i u brojnim proizvodima koje svakodnevno upotrebljavamo kao što su hrana, pića, lijekovi...

Koji proizvodi ga sadrže?

Među proizvodima koje svakodnevno kupujemo i za koje postoje dokazi da sadrže aluminij su:

- hrana (prašak za pecivo, brašno pomiješano s praškom za pecivo, sol, mlijeko u prahu, šlag za kavu, pekarski proizvodi, juhe, pivo, vino, čokolada, biljni čajevi, sredstva za zgrušavanje, boje...)

- lijekovi (za smanjivanje želučane kiseline, protiv bolova, proljeva i drugi, te prehrambeni dodaci kao što je magnezij i stearat),

- vakcine (protiv hepatitisa A i B te dječjih bolesti kao što su difterija, tetanus, veliki kašalj, dječja paraliza i druga),

- kozmetika i proizvodi za ličnu higijenu (antiperspiranti, dezodoransi - uključujući kristale soli koji sadrže aluminij; losioni, kreme za sunčanje i šamponi),

- ambalaža (folije, konzerve, ambalaža različitih sokova i plastične bočice za vodu).

Svi ovi proizvodi dolaze u dodir s aluminijem preko alata koji se koriste tokom proizvodnje.

Najveće količine aluminija izmjerene su u proizvodima koji su upakovani u aluminijsku ambalažu kao što su npr. pekarski proizvodi. Stručnjaci su utvrdili da se približno jedan posto aluminija kojeg unosimo oralno apsorbira u organizmu, dok se preostali dio izlučuje kroz probavni sistem pod uvjetom da je zdrav i da normalno funkcionira.

Ne pripremajte hranu u alufoliji!

Stručnjaci savjetuju da ne koristite aluminijsku foliju prilikom kuhanja ili pečenja, jer se na taj način značajno povećava sadržaj aluminija u hrani. Tako je jedna studija iz 2006. godine utvrdila da je u crvenom mesu kuhanom u alufoliji, sadržaj aluminija povećan s 89 na 378 posto, a piletine sa 76 na 214 posto!

Količina aluminija koja je prilikom kuhanja prešla u hranu bila je proporcionalna vremenu i temperaturi kuhanja.

Kako se osloboditi aluminija?

Kad aluminij jednom uđe u naša tkiva teško ga se osloboditi. No, postoje načini na koje se taj proces može ubrzati. Naš organizam se u suzbijanju oksidacijskog stresa koji uzrokuju brojne štetne tvari, pa tako i aluminij, oslobađa uz pomoć različitih antioksidansa. Jedan od najsnažnijih je glutation (GSH), peptidna molekula koju proizvode sve ćelije u našem tijelu. Naš organizam je sve izloženiji oksidacijskom stresu zbog zagađenja, stresa, utjecaja toksina, lijekova, zračenja... tako da se snižava i razina glutationa.