BIH

Šta je ta, da prostiš, Bosna: Mak Dizdar u skladištu!

Zašto pljujemo po našim velikanima

Faruk VELE

28.12.2016

A tko je ta šta je ta da prostiš... Bosna? 

Autora možda najvećih i najsnažnijih stihova, "zapisa o zemlji" Bosni, njegova Bosna ovih je dana gurnula u skladište!

Nakon što je u junu ove godine pored njega stavljen vanjski WC, bista jednog od najvećih bh. pjesnika kraj godine je dočekala - pod šatorom. Da prostiš! 

Sve uz gajbe piva, "ase leži" Gorčin iz stolačkog Vidovog Polja. Usred Sarajeva, na trgu koji nosi ime prvog predsjednika samostalne BiH, rahmetli Alije Izetbegovića. Aferim!

Teško je reći je li to glupost, bezobrazluk, primitivizam, osionost, neznanje, baliluk, ili sve to skupa, ovakva poruka sve u svemu jeste "slovo o nama" i "zapis" od kojeg nam ni sve hodže svijeta ne mogu pomoći. 

Ostat će zapamćeno da iza najnovije sramote stoje organizatori "Winter Marketa" i njihovog "Winter Puba".

samokovlija2

 Isak Samokovlija završio bez glave (M. Halilović)

Kakvu sudbinu može očekivati zemlja koja usred svog glavnog grada pljuje svoje velikane? Dok je Mak čas uz halu, čas u skladištu, bista Isaka Samokovlije bez glave (!?), pored Meše Selimovića stavljena je naplatna kućica, na ulazu u pub, pa se jadni "derviš", zagledan u to ruglo, ibreti kao da želi reći ''znam ja vas''... 

Da je takav primitivizam učinjen u Banjoj Luci ili Prijedoru, svekolika "lijepa naša avlija" povikala bi s Facebooka i Twittera da se podmazuje oružje i ide osvetiti naše velikane, a ovako Sarajevo, u magli i pod snijegom, šuti i čeka da se onaj ko je to ruglo napravio u miru povuče. Naravno, kada i posljednji pijanac završi toalet pored nekoga od onih čije ćemo stihove rado šerovati po socijalnim mrežama i koje ćemo isticati u slavu narodnog ponosa. 

mesa1

"Ibret" Meše Selimovića...

A šta drugo očekivati kada, kako napisa Mehmed Handžić, "sve što je iskreno i što je u ime Boga za opći naš preporod, u ovakvoj gomili propada i strada"?

Ako sada ima ikakvog smisla, još jednom na ovom mjestu ponovimo stihove Maka Dizdara i njegovog "Zapisa o zemlji", koji toliko govore o nama:

Pitao jednom tako jednoga vrli pitac neki:

A tko je ta šta je ta da prostiš
Gdje li je ta
Odakle je
Kuda je
Ta
Bosna
Rekti.
A zapitani odgovor njemu hitan tad dade:
Bosna da prostiš jedna zemlja imade
I posna
I bosa da prostiš
I hladna i gladna
I k tomu još
Da prostiš
Prkosna
Od
Sna.